Mohelnické zastupitelstvo se hádá kvůli zkrachovalé teplárně Esmo

Mohelnice - Kauza teplárenské společnosti Esmo v Mohelnici na Šumpersku stále nekončí. Přestože se opozice snaží najít viníka, kvůli kterému městská firma zkrachovala, koalice se včera znovu pokusila zamést případ pod koberec a více se už k němu nevracet. Opoziční zastupitelé však takovou snahu zablokovali.

Teplárenská společnost Esmo vznikla v devadesátých letech. V roce 1999 tehdejší starosta za ODS Ladislav Kavřík, který byl zároveň jednatelem této firmy, podepsal bez souhlasu rady i zastupitelstva leasingovou smlouvu na nákup nové technologie. Investice ale přivedla firmu ke krachu, protože společnost neutáhla vysoké splátky. „Kdybychom měli tehdy ty vědomosti, co máme nyní, tak bychom do té investice nešli,“ uvedl bývalý starosta Mohelnice Ladislav Kavřík.

Kvůli krachu společnosti přišla Mohelnice nejméně o sedmdesát osm milionů korun. Opoziční zastupitelé proto chtějí, aby město jednou provždy zaujalo k celé kauze konkrétní stanovisko a jasně určilo odpovědnost konkrétních osob tak, aby město mohlo případně vymáhat finanční újmu. Současné vedení radnice se ale podle opozice hledání odpovědnosti brání.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Spory mezi zastupiteli vyvrcholily tento týden. Koalice totiž na jednání prohlasovala vlastní návrh, ze kterého mimo jiné vyplývá, že město nebude v současnosti hodnotit zavinění konkrétních osob. Takové usnesení však bylo v protikladu s původním záměrem zastupitelů, kteří v květnu odhlasovali, že vznikne nezávislá komise, která vypracuje analytickou zprávu. „Schválili nicneříkající usnesení, aby od toho problému utekli,“ tvrdí nezávislý zastupitel Mohelnice Jiří Hanák. „Tyto problémy zatěžují a je třeba udělat za celou kauzou tečku – definitivní tečku,“ vyjádřil se zastupitel za Věci veřejné Martin Vaňourek. Společnost Esmo je v současné době v likvidaci. Několikanásobně dražší dodávky tepla zajišťuje pro město jiná firma.

Teplárenská společnost
Zdroj: ČT24