Pardubická průmyslovka našla zazděnou pamětní schránku

Pardubice – Po více než 80 letech se dnes znovu dostaly na světlo dokumenty, které byly uloženy ve skříňce uložené v základním kameni budovy Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy, tehdejší Státní reálky v Pardubicích. K zaletované kovové schránce se museli dělníci prosekat zdí. Podle vedení školy se brzy vytvoří další skříňka, která obdobným způsobem zanechá doklady o současné době následujícím generacím.

Na začátku byl text ve starém školním protokolu. V něm učitelé dnešní průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích našli seznam dokumentů, které jejich předchůdci uložili do základního kamene bývalé reálky. Škola se rozhodla, že dokumenty prozkoumá. Zbývalo jediné, probourat se ke kovové schránce. Najít se ji podařilo až po několika hodinách.

Po překonání důkladného zaletování z pracovníci školy a restaurátoři ze schránky vyzvedli například protokol o slavnosti při zahájení novostavby reálky z 13. listopadu 1927 s podpisy, dobové tiskoviny či výroční a jubilejní zprávy ústavu. Přiloženy byly také snímky z Pardubic, fotografie profesorského sboru a obálka s tehdejšími mincemi a bankovkami Československé republiky.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Škola vytvoří novou schránku

„Dokumenty necháme nejdříve prozkoumat historiky a archiváře, poté je chceme vystavit při podzimních oslavách 60 let od vzniku školy,“ plánuje ředitel školy Miroslav Zapletal. "Teď přijdou dokumenty do naší dílny, kde bychom je očistili od prachu a kovové části od rzi,“ uvedla restaurátorka Zuzana Nováková z pardubického státního archivu.

Původně zástupci školy chtěli k původním materiálům pouze přidat něco ze současnosti a pak zase schránku vrátit na původní místo. Nakonec se ale rozhodli, že odkaz budoucím generacím vytvoří zcela vlastní. Další schránku uloží do nové přístavby v říjnu.

  • Protokol o položení základního kamene školy autor: Mlejnková Alexandra, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2629/262818.jpg
  • Pamětní schránka pardubické průmyslovky autor: Mlejnková Alexandra, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2629/262808.jpg