Farmáři na Karlovarsku nemají o trhy zájem

Kynšperk nad Ohří – Hit posledních let, farmářské trhy, si oblíbili i lidé z Karlovarského kraje. Pořadatelé trhů se snaží zájmu vyjít vstříc. Potýkají se však při tom se zásadními problémy. Nedaří se jim nalákat dostatečný počet farmářů, kteří by na trzích své zboží nabízeli. Nejhorší je situace v sortimentu ovoce a zelenina. Karlovarští tak zvou producenty i z ostatních koutů republiky. Těm vzdálenějším se ale dlouhá cesta nevyplácí.

Karlovarský kraj si nemůže stěžovat na nezájem o farmářské trhy. Pořadatelé zvou hlavně místní chovatele a výrobce potravin. Je jich ale málo a úplně chybějí pěstitelé sezónního ovoce a zeleniny. Regionální výrobci nejsou na trhy připraveni. „Tady se pěstuje obilí a řepka, brambory, ale v podstatě ovoce, zelenina vůbec,“ objasňuje problémy Vladislav Podracký, který pořádá trhy v Kynšperku nad Ohří.

I zde se nedostatek těch správných producentů projevuje. Farmáři zde sice nabízejí poměrně široký sortiment masných, mléčných, pekařských i cukrářských výrobků z regionu a jsou zde k vidění kuriozity, jako třeba koňský hnůj, ovoce a zelenina opět chybí.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Pořadatelé už slevili z výhradní podpory regionálních pěstitelů. Pozvánky na trhy posílají do Polabí i na jižní Moravu. Podle předsedy Svazu ekologických zemědělců si ale každý pěstitel cestu přes celou republiku dvakrát rozmyslí. „On sem musí přijet dvě stě kilometrů a ještě zaplatit zaměstnance. Pokud pak například prodá pouze padesát kilo zeleniny, tak sem jezdit nebude,“ tvrdí Zdeněk Perlinger. Na účast moravských zemědělců tak mají šanci pouze velká města.

Kvůli tomu, že se přihlásilo málo prodejců, byly farmářské trhy v Chebu a v Chodově dokonce zrušeny. Chodovským organizátorům se prý přihlásili pouze dva prodejci medu a jedna pekařka. Větší nabídka od místních drobných pěstitelů a zahrádkářů se dá čekat v krátkém časovém období po sklizni, koncem léta a na podzim.