Požár gumové skládky v Boru u Skutče je uhašen

Skutečsko – Teprve dnes se hasičům podařilo definitivně zlikvidovat požár skládky v Boru u Skutče. Gumový odpad na území asi jednoho hektaru hořel sedm dní, na likvidaci požáru se podílelo 70 hasičů. Obci dokonce několikrát hrozila evakuace. Požár zřejmě způsobili dělníci, kteří s autogenem opravovali sousední budovu.

Podle hasičů byl největším problémem kouř, ve kterém se nedalo dýchat. Velitel zásahu Jan Štěpán z HZS Pardubického kraje sdělil, že šlo o těžko hasitelný materiál. Nešlo prý použít standardní postupy. Hasiči tedy vymysleli a hned vyzkoušeli metodu novou.

Hořící gumu vybírali, smáčeli v kontejneru s hasicí látkou a pak sypali na hromadu. „Materiál je pak ihned uhašen, nedochází k opětnému hoření,“ uvedla mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Obec se chce skládky zbavit, jak potvrdil starosta Boru u Skutče Vlaďko Beneš. To ale podle starosty bude stát miliony korun. Majitel skládky peníze na úklid nemá. Se žádostí o finanční pomoc se chce obec obrátit na krajský úřad.