Petice kácení v pardubickém parku nezabránila

Pardubice – Začátkem letošního podzimu by měla v centru Pardubic proběhnout plánovaná přestavba městského parku. Součástí projektu revitalizace Tyršových sadů je také vykácení několika stovek stromů a keřů. Podle odpůrců kácení se tak ale stane naprosto zbytečně, mnohé dřeviny jsou podle nich ve výborném stavu. Proti razantnímu zásahu byla sepsána i petice. Ovšem pardubická radnice rozhodně ustoupit nehodlá.

Pardubická radnice definitivně rozhodla o revitalizaci Tyršových sadů. V centru města tak nechá vykácet 190 stromů, z nichž asi stovka je naprosto zdravá. Tento záměr zvedl vlnu nevole. Proti sobě se postavili zastánci projektu nového a odpůrci vykácení starého parku, kteří kvůli tomu dokonce sepsali petici. Tu v polovině března podepsalo více než tisíc občanů. “Všechny jehličnaté stromy mají prakticky padnout. S tím tedy bytostně nesouhlasíme,“ zdůraznil spoluorganizátor petice Jiří Svoboda.

Odborný posudek spory nevyřešil

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Vedení města před časem zadalo vypracování odborného posudku, který měl spor o kácení stromů vyřešit. Posudek však pouze přilil olej do ohně. Signatáři petice totiž tvrdí, že posudek se problematikou kácení vůbec nezabývá. “Znalec se nezabýval zdravotním stavem, ani intenzitou zásahu do stromů,“ upozornil Svoboda.

Pardubičtí zastupitelé takovou kritiku odmítají a prohlašují, že kácení stromů je nutné. Na nátlak odpůrců nakonec souhlasil, že některé zdravé tisy zachová, od kácení jehličnanů prý však rozhodně ustupovat nebude. „Byla bych ráda, abychom našli opravdu kompromisní řešení, které nám přinese, pokud možno co nejvíce,“ věří primátorka Pardubice Štěpánka Fraňková. I přes všechny spory radnice plánuje, že rekonstrukce Tyršových sadů začne letos na podzim.