Jaký bude další osud novojičínské nemocnice?

Nový Jičín - Dluhy nemocnice v Novém Jičíně se podle hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) vyšplhaly ke 300 milionům korun. Společnost Agel, která provozuje v areálu nemocnice radioterapii, potvrdila, že má zájem o pronájem celé zadlužené nemocnice. Za jakých podmínek kraj nemocnici pronajme, rozhodnou příští týden zastupitelé. Už dnes odpoledne se ale chce hejtman sejít s předsedy politických klubů.

Nejzadluženější - takový přívlastek má krajská nemocnice v Novém Jičíně už několik let. Hejtman Jaroslav Palas tvrdí, že pokud do nemocnice nevstoupí ekonomicky silný partner, může v nejbližších měsících zkolabovat. „Může se stát, že dodavatelé léčiv a materiálu jednou řeknou dost, nebudeme dodávat, pokud nezaplatíte těch 300 milionů korun,“ řekl.

Vedení společnosti Agel potvrdilo, že má zájem o pronájem celé nemocnice s tím, že ji zachová ve stejné podobě jako teď. Nechystá údajně ani propouštění. „Nabízíme kraji dvacetiletý pronájem novojičínské nemocnice včetně nemocnice ve Vítkově s tím, že jsou dvě varianty - buď s převzetím závazků a výše nájmu bude o něco nižší, nebo závazky zůstanou na kraji a nájem bude tím pádem vyšší,“ potvrdil generální ředitel společnosti Filip Horák. Konkrétní částky ale nechce zatím prozradit ani jedna strana.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci nemocnice se obávají, jak to s nimi dopadne. „Na stole nejsou jednoznačná rozhodnutí, to znamená, že každý z běžných zaměstnanců má asi trošku obavu o osud této nemocnice,“ podotýká primář dětského oddělení Miroslav Kobsa. O dalším osudu nemocnice by teď měli rozhodnout zastupitelé. „Minulý týden jsme se opravdu podrobně dvě hodiny této kauze věnovali a závěr je, že doporučujeme pronájem nemocnice,“ uvedla předsedkyně zdravotního výboru Alena Krušinová. Rozhodnutí o osudu novojičínské nemocnice zřejmě padne na jednání zastupitelstva 22. června.

Novojičínská nemocnice
Zdroj: ČT24