Středočeský kraj vypověděl smlouvy autobusovým dopravcům

Líbeznice (Středočeský kraj) – Skupina středočeských starostů upozorňuje, že za rok touto dobou by mohl v kraji nastat kolaps veřejné autobusové dopravy. Krajský úřad totiž ke konci května vypověděl smlouvy všem autobusovým dopravcům a hodlá vypsat nový tendr. Tento záměr ale musí rok předem zveřejnit ve věstníku Evropské unie. A to se nestalo. Hejtmanství chce problém vyřešit uzavřením časově omezených dodatků ke smlouvám.

Spolupráce kraje s autodopravci skončila 31. května, v současné době běží roční výpovědní lhůta. Společnosti, které budou chtít zajišťovat autobusovou dopravu v regionu i nadále, se musí přihlásit do nového výběrového řízení. To ale ještě krajský úřad nevypsal. Podle některých starostů a taky podle analýzy ministerstva dopravy může toto zpoždění ohrozit dopravu ve středních Čechách. „Je tam povinnost jeden rok předem před zahájením takového poptávkového řízení uveřejnit tu zakázku nebo informace o ní v evropském věstníku. Pokud se tak nestane, nemůže být taková zakázka uzavřena,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský a starosta Líbeznice Martin Kupka (ODS) doplnil: „Hrozí vážné problémy. Může se totiž stát, že od 1. června příštího roku opravdu nebude mít kdo tu dopravu zajistit.“

Vedení kraje sice slibuje, že tendr v evropském věstníku zveřejnění v nejbližších týdnech, nejméně šest až dvanáct měsíců pak ale ještě potrvá jeho vyhodnocení. Po tuto přechodnou dobu nebudou s dopravci existovat žádné smlouvy. „Jednáme s autodopravci o nějakém, řekněme, dodatku smlouvy, aby se vykrylo právě to hluché období, které tam může nastat. Občané budou mít zajištěnou autobusovou dopravu i v tomto mezidobí,“ prohlásila mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková a prezident Asociace dopravních, spedičních a servisních společností středních Čech František Neterda dodal: „Bude důležité, jaké podmínky budou předloženy, a podle toho se pak každý dopravce rozhodne. Pokud to pro něj bude zásadně nevýhodné, bude pro něj lepší smlouvu ukončit.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Skupina starostů nyní vytvořila pracovní forum, jehož úkolem je přesně zformulovat požadavky samospráv v oblasti veřejné dopravy. První jednání bude v polovině září.

Skupina středočeských starostů upozorňuje, že za rok touto dobou by mohl v kraji nastat kolaps veřejné autobusové dopravy.
Zdroj: ČT24