Svah ve Stromovce se už nehýbe, část stromů se vykácí

Praha - Intenzivní měření z uplynulých dnů ukázalo, že sesutý svah v pražské Stromovce se už nepohybuje. Z prvních závěrů odborných posudků ale vyplynulo, že bude třeba ve stráni nad historickou budovou Šlechtovy restaurace vykácet stromy. Podle zástupce specializované firmy, která situaci sleduje od doby, kdy se podmáčená půda na začátku měsíce sesunula, se nyní čeká se na dendrologické posudky.

Zalesněný svah s největší pravděpodobností narušila voda z poškozeného vodovodu. Promáčená půda se pak 2. června sesula do těsné blízkosti zchátralé restaurace. Její statiku ale prý nenarušila. V okolí Šlechtovy restaurace je několik měrných bodů už z dob, kdy se v těchto místech razil tunel Blanka. Firma body kontroluje třikrát týdně.

Ludvík Šajtar, firma Satra:

„Vše je v pořádku, měření ukazují, že svah dál nepostupuje.“

Statici a geologové musí nyní navrhnout, jak bude postupovat sanace podmáčeného terénu. „Experti, kteří situaci posuzují, dali doporučení, že by se měl svah odlesnit,“ uvedl Ludvík Šajtar z firmy Satra. Zásah komplikuje skutečnost, že park Stromovka je přírodní památkou. Následovat tedy bude jednání s příslušnými úřady, které musí případné kácení povolit. Teprve poté budou práce pokračovat opravou původní historické zídky za restaurací a dalšími terénními úpravami.

Nejdřív opravit svah, poté Šlechtovku

Sanační práce by podle nedávného rozhodnutí pražské rady měly začít do konce měsíce. Na sanaci naváže rekonstrukce Šlechtovy restaurace. Historický objekt totiž patří hlavnímu městu a už mnoho let chátrá.

Opravu Praha plánovala už před několika lety, odložena byla ale mimo jiné kvůli budování tunelu Blanka pod Stromovkou. Rada hlavního města vloni rozhodla, že chátrající objekt začne opravovat. Částku, kterou bude oprava stát, radní odhadli na 180 milionů korun bez DPH, práce měly být ukončeny v září 2012. Oprava ale zatím stále nezačala. Nebyly ještě ani podepsány smlouvy s dodavatelem.

Nedaleko Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce se sesunula půda
Zdroj: ČT24