Z Pozďátek už zmizel všechen nebezpečný odpad

Pozďátky - Skládka nebezpečného odpadu v Pozďátkách na Třebíčsku, z níž léta unikala voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy, už přestává být hrozbou pro okolní přírodu. Sanace za půl miliardy korun začala loni v květnu a za loňský rok se podařilo ze skládky odvézt všechen odpad, kterého bylo asi 31.000 tun. V nejbližších týdnech by měla být dokončena i těžba kontaminované zeminy.

Sanace nebezpečné skládky se podle ředitele zatím uskutečňuje podle plánu. Zajišťuje ji státní podnik Diamo, jehož je Geam součástí. Znečištěné zeminy bylo pod skládkou a v navazujícím údolí kolem 33.000 tun. Vyvezena by měla být do konce měsíce. „Pak proběhne technická a biologická rekultivace a odstranění technického zařízení,“ přiblížil Koscielniak.

Několikahektarové území bude do jara příštího roku upraveno a osázeno zelení. Další dva roky se ještě bude okolí skládky monitorovat.

Skládka v Pozďátkách byla zprovozněna v roce 1994, bylo tam uloženo i zhruba 10.000 tun zelené skalice. Vystřídalo se tam několik vlastníků. Ministerstvo životního prostředí nakonec znemožnilo plány na další využití areálu tím, že nepovolilo další provoz. Diamo koupilo skládku loni na základě rozhodnutí vlády za 23 milionů korun od italsko-lucemburské firmy Logika. Sanace stojí 529 milionů korun, z nichž většinu poskytnou evropské fondy. Práce provádí sdružení firem SMP CZ a Geosan Group.

ČTK/Pavlíček Luboš
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK