Rakušané chtějí na Šumavě kácet a hrozí kompenzacemi

Vimperk – Rakousko chce další zásahy proti kůrovci na Šumavě. Preferuje podle mezinárodní smlouvy především kácení napadených stromů. Pokud česká strana nepodnikne razantní kroky, budou vlastníci rakouských lesů žádat kompenzace, které dnes vyčíslili na 30 milionů korun. Správci parku v pásmu kolem hranic už stromy kácejí, teď ale chtějí zasahovat i hlouběji ve vnitrozemí. To se nelíbí ekologům, kteří chtějí stromy bránit.

Zhruba ve stometrové vzdálenosti od patníku na vrcholu Smrčiny, kudy prochází hranice, pracuje na české straně skupina dřevorubců. Zatím tady porazili 150 kůrovcem napadených stromů, na pily jich tady čeká ještě dalších 50. Loni jich v pásmu na základě mezinárodní dohody pokáceli zhruba pětkrát tolik. „Loni se tady kolem hranic pokácelo 1 000 stromů a nikdo se tomu nedivil. Teď se jich kácí 200 a je bouře. Nerozumím tomu,“ komentoval kácení starosta Horní Plané a předseda sdružení šumavských obcí Jiří Hůlka.

Na šumavské Smrčině, v nejpřísněji chráněné zóně národního parku, se počet stromů napadených kůrovcem meziročně snížil. Rakouská strana vyjádřila uspokojení nad dodržováním dohody z roku 2009, ve které se strany zavazují zabránit šíření kůrovce v dvousetmetrovém pásmu kolem hranic. Letošní dodatek ho pak rozšířil na zhruba půl kilometru.

Rakouští majitelé lesů se teď ale obávají masivního rozšíření kůrovce, a proto volají po dalších opatřeních – zejména kácení stromů. „Máme signály z Rakouska, že vlastníci budou po nás požadovat peníze,“ obává se hejtman jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). V první vlně by mohlo jít až o 30 milionů korun.

Správci parku už rozšířili hraniční pásmo, ve kterém chtějí zasahovat, z 200 na 500 metrů. Označili tady dalších 450 napadených stromů, které chtějí skácet. Zatím se do nich pily nezakously. „Hledáme řešení, jak zasáhnout v rozšířeném pásmu co nejšetrněji,“ zdůvodňuje prodlevu šéf parku Jan Stráský.

Ekologové: Sankce Česku nehrozí, kácení je nezákonné

Proti kácení na Smrčině ale ostře protestují ekologové, neboť prales patří k nejcennějším místům. V porostech drží hlídky a jsou odhodláni bránit další stromy vlastními těly. „Je to jedna z možností, protože kácení je nesmyslné,“ tvrdí Jaromír Bláha z Hnutí DUHA, které odpor proti kácení zaštiťuje.

Podle ekologů je navíc kácení v těchto místech nezákonné. Z mezinárodní dohody podle nich také pro českou stranu nevyplývají žádné sankce, pokud tady zasahovat nebude. To potvrdil České televizi i český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal. Zda budou nakonec dřevorubci kácet hlouběji ve vnitrozemí, se rozhodne již zítra.

Jan Stráský
Zdroj: ČT24