BusLine podnikáním na jičínském nádraží zákon neporušil

Jičín – Dopravní společnost BusLine ze Semil inkasovala peníze od ostatních dopravců za vjezd jejich autobusů na jičínské nádraží. A to bez smlouvy s radnicí, i když pozemky patří městu. Případ vyšetřovala jičínská policie, její závěr je ale poněkud překvapivý. O žádný trestný čin prý nejde. Radnice se proto místo soudní dohry bude chtít s dopravcem dohodnout.

Když jičínská radnice rozhodla, že zpoplatní vjezd na autobusové nádraží, od dopravců zjistila, že už za tuto službu platí. Nikoliv majiteli nádraží, tedy městu, ale semilské firmě BusLine. „Tato společnost prostředky inkasovala neoprávněně, myslíme si, že je tím poškozeno nejen město, ale především další dopravci,“ myslí si místostarosta Jičína Tomáš Frýba. Radnice proto případ nahlásila policii jako podvod.

Jičínští policisté však mají jiný názor. Případ po dvou měsících uzavřeli s tím, že skutková podstata trestného činu podvodu naplněna nebyla. Radnice prý toto rozhodnutí očekávala. Údajně se totiž stává běžnou praxí, že zdejší strážci zákona podobné případy nechtějí řešit. „Pokud je ve věci přítomný nějaký občansko-právní aspekt, nějaké případy náhrady škody, policie má tendenci od té záležitosti ustupovat,“ tvrdí další místostarosta Daniel Novotný.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Firma BusLine slova o podvodu od samého začátku odmítala. Opakovaně prohlašuje, že na nádraží služby dalším dopravcům nabízela řadu let a tím jí vzniklo užívací právo. Radnice by se nyní mohla s dopravcem soudit. To ale s největší pravděpodobností neudělá. Podle Novotného se chce město raději dohodnout na nějakých kompenzacích, což je prý na dobré cestě.