Želetavou se řítí auta i 90 km v hodině. Obec chce radar

Želetava - Starostové obcí na hlavním tahu z Jihlavy do Znojma chtějí záznamové radary, které by u nich dokázaly usvědčit řidiče osobních i nákladních aut z rychlé jízdy. Věří, že se díky tomu zklidní doprava a zlepší se bezpečnost. Jako první se s tímto požadavkem snaží uspět Želetava.

Starosta Želetavy Petr Malý chce jediné – ochránit místní lidi. Spolu se svými kolegy z Litohoře a Jakubova požadují umístění radarů, které by měřily rychlost. Želetavou denně projede víc než osm tisíc aut, a jak ukázalo nezávislé měření, většina řidičů nejvyšší dovolenou rychlost padesát kilometrů v hodině ignoruje.

Ze statistik vyplynulo, že za jediný týden v březnu projelo Želetavou celkem 28 tisíc aut. Povinnou padesátku dodrželo jen devět tisíc řidičů, tedy necelá třetina. Jedenáct tisíc řidičů jelo rychlostí do sedmdesáti kilometrů v hodině, šest tisíc pak do devadesáti kilometrů v hodině. Necelá tisícovka šoférů se dokonce obcí řítila rychlostí přesahující 91 km/h. „Zástupci místních samospráv mohou policistům podat podnět na místo, kde by chtěli měřit rychlost v obci,“ uvedla mluvčí jihlavské policie Jana Kroutilová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Radnice v nedalekých Moravských Budějovicích slíbila obcím pomoc. Zkušenosti s radary ve městě mají. I když kvůli vandalům zůstal ze tří přístrojů funkční už jen jeden. V odlehlých částech města řidiči jezdí klidně sedmdesát i více kilometrů v hodině – počítají s tím, že je nikdo nezměří.

V případě, že záměr těchto tří obcí schválí krajští radní a policisté, radary začnou měřit rychlost už na podzim.