Ostravské slůně zemřelo kvůli oslabené imunitě

Ostrava - Příčinou smrti slůněte, které v Ostravě uhynulo 6. května, byla celková sepse a selhání oběhového systému. Slůně nemělo kvůli předčasnému narození dostatečnou imunitu. O výsledcích pitvy dnes informovala mluvčí zoologické zahrady Šárka Kalousková. Sloní sameček se narodil letos 11. března jako první živé slůně v historii českých a slovenských zoo. Jeho matka Vishesh se v posledních dnech opět páří se samcem Calvinem.

Prvotní příčinou všech problémů podle Kalouskové bylo, že se mládě narodilo nedonošené a bylo velmi malé. „Po porodu tak nebylo schopno přijmout dostatek mléka od matky a i po celý zbytek života nepřijímalo potravu v optimální podobě a množství. Kvůli tomu se jeho imunita silně oslabila,“ řekla Kalousková.

Slůně nemělo dost protilátek z mateřského mléka, které podporuje rozvoj imunitního systému, a nepomohlo ani dokrmování ošetřovateli. Ti mláděti dávali pít speciální náhražku sloního mléka doplněnou o preparáty na podporu imunity a další podpůrné látky.

„Mládě tedy bylo náchylné k infekcím. Je třeba podtrhnout, že to by se v žádném případě nijak nevyřešilo oddělením mláděte od matky,“ zdůraznila mluvčí zoo. Informovala, že až při pitvě se přišlo na zranění, které samečkovi způsobila jeho nezkušená matka Vishesh. „Jednalo se o zlomeninu jařmového oblouku. Ta ale mláděti nepůsobila žádné problémy, kvůli kterým by nemohlo pít mléko, a v budoucnu by se nejspíš sama zahojila. Rozhodně nezpůsobila jeho smrt,“ řekla Kalousková.

Druhé ostravské slůně, které se narodilo 12. dubna, se zdárně vyvíjí ve společnosti své matky Johti. Lidé samičce v současné době vybírají jméno. Na výběr mají z pěti možností a hlasovat lze do konce června na internetových stránkách zahrady. Křtiny slůněte se uskuteční počátkem července.

Pracovníci zoo už dříve uvedli, že Vishesh je perspektivní samice, která ještě může mít i více než šest slůňat. Ošetřovatelé ji už znovu připustili k samci Calvinovi. „Věříme, že všechny nabyté zkušenosti zúročí Vishesh v nejbližší možné době, protože po smíření se se ztrátou samečka přišla do říje. S Calvinem se v minulých dnech již několikrát pářila,“ sdělila mluvčí zoo.

Ze slonice se stala dobrá máma

Mluvčí ostravské zoo rovněž připomněla, že dva měsíce s mládětem jsou pro prvorodičku Vishesh nenahraditelnou zkušeností. „Dříve se Vishesh neměla kde a jak naučit být dobrou sloní mámou. A to se projevilo zejména v prvních dnech po porodu. Za těch několik týdnů života mláděte se však její chování zcela zásadně změnilo - z chvílemi agresivní, zmatené, vylekané a úplně nezkušené samice se postupně stávala pečlivá a starostlivá máma,“ uvedla Kalousková.