OBRAZEM: V Liberci rozkvetla rarita - obří zmijovec

Liberec - V liberecké botanické zahradě začal včera rozkvétat vzácný zmijovec titánský (Amorphophallus titanum), rostlina s údajně největším květenstvím na světě. Rostlina, která je kromě velikosti charakteristická i značným zápachem připomínajícím hnijící maso, kvete ale jen velice krátce.  Zmijovec titánský kvete v evropských botanických zahradách zřídka. V Liberci roste deset let a vykvetl poprvé.

Zmijovec začal rozkvétat včera odpoledne. Květ dorostl do výšky 188 centimetrů. Od rána se ale bohužel zase zavírá. Přesto rostlinu obdivují desítky návštěvníků, botanici o ní mluví jako o uměleckém díle. Až se květ zavře, začne vadnout a na jeho místě vyroste jediný list. Opět by rostlina měla kvést za tři až osm let. „Vypěstování takové rostliny trvá léta. Navíc je choulostivá, takže během té doby o ní vždy můžete přijít,“ uvedl ředitel Botanické zahrady Liberec Miloslav Studnička.

Tropická rostlina pochází ze Západní Sumatry a v přírodě už téměř vymřela. V minulých letech vykvetla například ve Velké Británii, v Německu nebo v belgickém Meise, kde se výjimečná událost v posledních letech dokonce opakovala. Na severu Čech jde o premiéru. Semínko zmijovce se do Liberce dostalo v rámci mezinárodní výměny z Německa a rostlina kvete po deseti letech.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Charakteristická „vůně“ áronovitého zmijovce připomíná shnilé maso nebo ryby. V jejím přirozeném prostředí má přilákat hmyz, který rostlinu opyluje. Zmijovec byl podle ředitele zahrady Studničky téměř vysbírán, je na pokraji vymření. Každý jedinec má proto nesmírnou cenu, dodal Studnička.