Hazard v obcích nebude snadné vymýtit, i přes verdikt ÚS

Aš - Herny s videoloterijními terminály není možné zrušit tak rychle, jak by si některá města přála. A to ani po včerejším precedentním verdiktu Ústavního soudu (ÚS), podle kterého je mohou obce regulovat. V Aši a v Chebu se s tím ale nechtějí smířit.

„Okamžité omezení nebude možné realizovat z důvodu povolení ministerstva financí, které je na tři až deset let, a to předpokládám, že bude muset doběhnout,“ myslí si starosta Aše Dalibor Blažek. „Předpokládám, že retroaktivně to jít nemůže, a tudíž by se to vztahovalo až na naše nová rozhodování,“ potvrzuje Karel Korynta z Dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí.

Cheb - 35 tisíc obyvatel

  • 85 heren
  • 700 videoloterijních terminálů
  • 80 hracích automatů
Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Aš - 13 tisíc obyvatel

  • 25 heren
  • 212 videoloterijních terminálů
  • 50 automatů

Radnice hledají možnosti, jak omezit jejich činnost co nejdřív. Posílají do heren policejní kontroly, prověřují platnost stavebních i jiných povolení, prověřují, jestli jsou povolované herny v minimální vzdálenosti sto metrů od škol a podobně. „Herny vnímáme jako jeden z výrazných prvků, který podporuje kriminalitu,“ je nesmlouvavý k hernám starosta Aše Blažek. Obě radnice chtějí úplně vytlačit herny z měst. V Chebu je budou povolovat u hranic s Německem na Sv. Kříži, v Aši takové místo hledají.

Obce mohou vyhláškami regulovat videoloterijní terminály, což jsou centrálně řízené výherní automaty. Město Chrastava na Liberecku obhájilo včera svou vyhlášku před Ústavním soudem (ÚS). Dosud terminály povolovalo jen ministerstvo financí, což kritizovaly samosprávy, jež se snažily vymýtit hazard. Z nálezu podle jeho prvních interpretací účastníky řízení vyplývá, že povolování terminálů bude mít od nynějška dvojí režim. Ministerstvo financí (MF) terminál může povolit, ale obec stanoví přípustné umístění.