Jeseníky přichystaly na léto kulinářské hody

Šumperk - Kdo se vydá v létě do Jeseníků, určitě neprohloupí. Návštěvníci těchto hor se totiž mohou těšit i na kulinářské zážitky. V tamních hospůdkách se budou podávat jesenické speciality připravené podle starých receptů. V rámci festivalu Chuť Jeseníků budou lidé moci ochutnat Pradědovu bramboračku s houbami, paprikové plátky s připečenými bramborami, ševcovské omelety a řadu dalších jídel. Turistům má tato gastronomická akce hlavně připomenout zapomenuté recepty tohoto regionu. Gastrofestival potrvá až do 30. září. Seznam restaurací, které speciality nabízejí, najdete zde.

„Lidem už nabízíme Kamenickou bramboračku, paprikové plátky od Čachtické paní s připečenými bramborami a tvarohové smaženky. Jídlo budeme obměňovat. Určitě budeme dělat zajíce na smetaně a jinou zvěřinu,“ řekla Michaela Halaxová z restaurace Na staré poště v Loučné nad Desnou na Šumpersku.

Na Pradědu servírují jelení kýtu či šumperský perkelt

Jesenické speciality uvařené podle nalezených receptů z archivů babiček najdou lidé i v nejvýše položené restauraci hor na vysílači Praděd. „Lidé budou moci ochutnat starohorskou čočkovou polévku, jelení kýtu s houskovým knedlíkem a jako moučník budou bramborové placky s povidly a vlašskými ořechy. Tato jídla budou na stálém lístku, o víkendech, kdy je tady největší obrat lidí, budou přibývat další jídla, jako je šumperský perkelt či zelný guláš,“ láká Tomáš Hrazdil z tamní restaurace.

Nultý ročník festivalu byl uspořádán v Šumperku na podzim roku 2010, kdy do něj bylo zapojeno pouze několik restaurací. Ohlasy na tradiční jídla byly ohromné, a to jak z řad hostů, tak z řad restauratérů.

Na jídelních stolech však lidé najdou například také Pradědovu husu s jablky, rýmařovskou roštěnou nebo hovězí maso s rejvízským křenem. Chybět by neměl ani frýdeberský salát, masové kuličky v nudlovém těstě či ševcovské omelety. „Restauracím jsme dodali asi 70 receptů, které vycházely z archivů a soukromých sbírek. Nabídnou minimálně jedno kompletní menu, což je polévka, hlavní jídlo a dezert,“ vysvětlila Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které akci pořádá.

Tradice Jeseníků: Brambory a zvěřina

Tradiční jesenická jídla restaurace připravují z receptů, které pořadatelé akce získali prostudováním městských archivů a soukromých sbírek obyvatel jesenických hor. Mnohdy musely být původní receptury přeloženy z německých či polských originálů. Jídla přitom vycházejí ze surovin, které jsou pro Jeseníky typické. Jsou to především brambory, které byly častou součástí jídelníčků chudých horalů, ale i zvěřina, která se naopak vyjímala na stolech bohatších obyvatel. V Jeseníkách se v minulosti vařilo často také z hub, lesních plodů či z ryb a hovězího.

Smyslem festivalu je propagovat tradiční kuchyni Jeseníků a napomoci ji vrátit se zpět na jídelní lístky restaurací a do domácností po celých horách. Součástí akce je také soutěž s názvem Jeseníky mi chutnají, která se uskuteční ve všech restauracích zapojených do projektu. Soutěž spočívá ve sběru samolepek za konzumaci tradičních jídel Jeseníků v kterékoliv ze zapojených restaurací. Vítězové dostanou hodnotné ceny.

  • Ilustrační foto autor: Isifa, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2642/264101.jpg
  • Brambory autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2593/259215.jpg