„Lidem už nabízíme Kamenickou bramboračku, paprikové plátky od Čachtické paní s připečenými bramborami a tvarohové smaženky. Jídlo budeme obměňovat. Určitě budeme dělat zajíce na smetaně a jinou zvěřinu,“ řekla Michaela Halaxová z restaurace Na staré poště v Loučné nad Desnou na Šumpersku.
Na Pradědu servírují jelení kýtu či šumperský perkelt
Jesenické speciality uvařené podle nalezených receptů z archivů babiček najdou lidé i v nejvýše položené restauraci hor na vysílači Praděd. „Lidé budou moci ochutnat starohorskou čočkovou polévku, jelení kýtu s houskovým knedlíkem a jako moučník budou bramborové placky s povidly a vlašskými ořechy. Tato jídla budou na stálém lístku, o víkendech, kdy je tady největší obrat lidí, budou přibývat další jídla, jako je šumperský perkelt či zelný guláš,“ láká Tomáš Hrazdil z tamní restaurace.
Nultý ročník festivalu byl uspořádán v Šumperku na podzim roku 2010, kdy do něj bylo zapojeno pouze několik restaurací. Ohlasy na tradiční jídla byly ohromné, a to jak z řad hostů, tak z řad restauratérů.
Na jídelních stolech však lidé najdou například také Pradědovu husu s jablky, rýmařovskou roštěnou nebo hovězí maso s rejvízským křenem. Chybět by neměl ani frýdeberský salát, masové kuličky v nudlovém těstě či ševcovské omelety. „Restauracím jsme dodali asi 70 receptů, které vycházely z archivů a soukromých sbírek. Nabídnou minimálně jedno kompletní menu, což je polévka, hlavní jídlo a dezert,“ vysvětlila Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které akci pořádá.
Tradice Jeseníků: Brambory a zvěřina
Tradiční jesenická jídla restaurace připravují z receptů, které pořadatelé akce získali prostudováním městských archivů a soukromých sbírek obyvatel jesenických hor. Mnohdy musely být původní receptury přeloženy z německých či polských originálů. Jídla přitom vycházejí ze surovin, které jsou pro Jeseníky typické. Jsou to především brambory, které byly častou součástí jídelníčků chudých horalů, ale i zvěřina, která se naopak vyjímala na stolech bohatších obyvatel. V Jeseníkách se v minulosti vařilo často také z hub, lesních plodů či z ryb a hovězího.
Smyslem festivalu je propagovat tradiční kuchyni Jeseníků a napomoci ji vrátit se zpět na jídelní lístky restaurací a do domácností po celých horách. Součástí akce je také soutěž s názvem Jeseníky mi chutnají, která se uskuteční ve všech restauracích zapojených do projektu. Soutěž spočívá ve sběru samolepek za konzumaci tradičních jídel Jeseníků v kterékoliv ze zapojených restaurací. Vítězové dostanou hodnotné ceny.
