Města a obce na Novojičínsku spojily síly při stavbě kanalizace

Novojičínsko - Dvě největší města na Novojičínsku spolu s přilehlými obcemi zahájila stavbu rozsáhlého systému kanalizace pro téměř pět tisíc obyvatel. V okolí Nového Jičína a Kopřivnice vyroste do konce příštího roku přes 52 kilometrů kanalizačního potrubí. Obce tak plní nařízení Evropské unie o kvalitě povrchových vod. Stavba kanalizace skončí v srpnu příštího roku a stát bude 380 milionů korun. Svazek obcí regionu Novojičínska teď vybírá provozovatele kanalizační sítě, ten by měl být znám během několika týdnů.

Hlavním cílem projektu jsou čistší řeky Jičínka a Lubinka. Města Nový Jičín a Kopřivnice a obce Životice u Nového Jičína a Mořkov se po téměř 10 letech příprav společně pustily do stavby. „V tom větším seskupení je větší síla, ekonomické možnosti a také stabilita, protože u mnohých menších obcí nebo měst skončily akce typu kanalizace jenom výměnou vedení města. Tady si to nikdo nedovolí,“ myslí si starosta Kopřivnice a předseda Svazku obcí regionu Novojičínska Josef Jalůvka.

Čištění odpadních vod nařizuje obcím nad 2000 obyvatel Evropská unie. Hlavní část prací proběhne v obcích Mořkov, Životice u Nového Jičína a novojičínské místní části Žilina. Na kanalizaci se tu napojí téměř 1100 domů, které nyní zčásti vypouštějí splašky do řeky Jičínky. „Je to opravdu cítit, hlavně v létě při vedru. Realizace této stavby je naprosto nutná, nehledě na počet obyvatel, který se přinejmenším zdvojnásobil,“ zdůrazňuje starosta Nového Jičína Břetislav Gelnar.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Většinu nákladů na stavbu pokryje evropská dotace a půjčka od Státního fondu životního prostředí. Zbytek musí doplatit města. Zatímco Kopřivnice a Mořkov si musely vzít úvěr, Nový Jičín a Životice u Nového Jičína platí stavbu z vlastních prostředků. Menší obce podpořil sedmi miliony také kraj. „Obce samotné mají zdrojů nedostatek, proto kraj přistoupil v minulosti k podpoře. Doposud bylo z krajského rozpočtu vyplaceno bezmála čtvrt miliardy korun,“ řekl náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák.

Města a obce se snaží nalákat majitele domů pomocí příspěvků například na projektovou dokumentaci nebo materiál. Nejvíce velkorysí jsou v Životicích u Nového Jičína. Tady dostanou lidé přípojky zcela zdarma. „Přípojky má každý občan vypracované, ty se dělaly asi v roce 2007, teď se to jen obnovuje a obec zaplatí občanům jak výkop, tak i potrubí,“ potvrdila místostarosta obce Monika Hajná.

Stavba kanalizace
Zdroj: ČT24