Krajská města hlásí prázdninový provoz, kolaps se nekonal

Praha - Se stávkou se dnes potýkali obyvatelé celé republiky, kterým problémy způsobovala především železniční doprava. Vlaky se totiž nerozjely z žádného nádraží. Jediným dopravním prostředkem Českých drah, který v provozu zůstal, se tak stala lanovka na Ještěd. Ve většině velkých měst zely prázdnotou také autobusy či trolejbusy, protože lidé často o zavedení náhradní dopravy na mnoha místech ani nevěděli. A tak i přes obavy policie se nikde žádné výraznější dopravní kolapsy nekonaly. Mnoho lidí si na dnešní den vzalo dovolenou a ti ostatní vyrazili do práce na kole nebo zvolili procházku pěšky.

Brno

Kolem 80 lidí dnes přišlo před brněnské hlavní nádraží podpořit dnešní stávku v dopravě. Akci organizovala krajská regionální rada odborových svazů. Trvala několik minut. Nesetkala se s větším zájmem kolemjdoucích. Některé prodejny převážně v centru města ale zaznamenaly asi padesátiprocentní úbytek zákazníků. V ulicích ubylo aut, mírně přibylo cyklistů a na cyklostezkách i on-line bruslařů. Vše nasvědčuje tomu, že stávku pracovníků v dopravě využila většina obyvatel města k čerpání dovolené. „Jediné, co jsem viděl jako výraznou změnu v ulicích, byli někteří mladí lidé na koloběžkách,“ podotkl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Jak probíhala stávka v jednotlivých krajích? (zdroj: ČT24)

Ve 14:00 se opět rozjelo 11 linek městské hromadné dopravy, které budou
vozit cestující až do konce odpolední dopravní špičky v 19:00. "Zájem
cestujících je o trošku vyšší, než byl ráno, kdy linky jezdily nepříliš
vytížené. Myslíme si, že někteří lidé se dostali do centra i jiným způsobem
a zpátky se vracejí MHD. Také zřejmě lidé dostali informaci z médií, že ta
situace je v pořádku," potvrdila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda
Škrancová.

Středočeský kraj

Ve středních Čechách stávka zkomplikovala cestu do práce těm, kteří se do Prahy můžou dostat pouze vlakem. Za některé spoje vyjely náhradní autobusy, o nichž řada lidí ale nevěděla. Například lidé z obcí kolem Karlštejna neměli kromě automobilu žádnou možnost, protože náhrada za vlak už se na ně nedostala. Kdo nemá auto například v Zadní Třebáni, je zcela závislý na vlakové dopravě. To potvrzuje i vyučující na Přírodovědecké fakultě UK Jan Hovorka: „Ta situace mi trochu zkomplikovala pracovní vytížení, protože jsem se domluvil se studenty na zkoušení a musel jsem to přeložit na pátek.“

Liberecký kraj

V Liberci se ke stávce přidali odboráři dopravního podniku, kteří na terminál městské hromadné dopravy přistavili tramvaj. Jediným dopravním prostředkem Českých drah, který tak stávka neovlivnila, byla lanovka na Ještěd. „Nemůžeme stávkovat, máme tady spoustu dětí na školních výletech, nemůžeme je zklamat,“ uvedl strojník lanovky Jaromír Janda.

Vysočina

Na Vysočině vázne doprava jen na železnici. Jenže na té jsou závislí obyvatelé čtyř obcí v kraji. V Mysliboři u Telče dopravu do práce a školy museli lidé řešit individuálně - autem nebo na kole. „Třeba by mohli stávkovat v neděli nebo o víkendu, děti mají průkazky a ty peníze asi propadnou,“ domnívá se jeden z obyvatel Mysliboře.

Pardubice

I pardubické nádraží zelo dnes po ránu prázdnotou. Stávku zde dnes pocítili také místní prodejci, u kterých nenakupovali ani stálí zákazníci. Alespoň základní informace a pomoc lidem nabízejí u přepážky někteří zaměstnanci Českých drah. Autobusy, které nahrazují regionální spoje, jezdí poloprázdné. Lidé se stávkou zjevně počítali.

Moravskoslezský kraj

„Sto padesát tři řidičů z dvou set dvaceti nenastoupí do práce, jízdní řády nebudou platit!“ Takto avizovalo stávku vedení ČSAD Havířov. Měla to být největší demonstrace za posledních dvacet let, ale nakonec nebyla. „Nemám obavy z nějakého kolapsu nebo problému, ty nejsou a Havířov to nějakým způsobem necítí, že nějaká stávka je,“ potvrdil primátor města Havířov Zdeněk Osmanczyk (ČSSD). Dopravní podnik se s odboráři nakonec dohodl, že zajistí ranní i odpolední školní spoje a také spojení s okolními doly. „Havíři nás podporují, jeli do Prahy, tak by bylo nefér, kdybychom jim nezajistili spojení do práce,“ podotkl odborový předák ČSAD Havířov Ján Hlobík.

Ústí nad Labem

Také zde mají cestující jen minimální zájem o náhradní autobusovou dopravu, které vypravily České dráhy na páteřních tratích z Ústí nad Labem do Lovosic a do Chomutova. Provoz zde připomíná spíš prázdniny než všední den. Dopravnímu podniku se povedlo zajistit skoro celou autobusovou dopravu, nejezdí jen dvě linky ze šestnácti, trolejbusy vyjely na dvou třetinách linek a jezdí v letním provozu. Ke stávce se připojilo méně odborářů, než se čekalo - asi jen 40 procent. Na dopravě se projevilo i to, že do ní nezasáhli školáci. Město nechalo všech 19 základních škol zavřených.

Královehradecký kraj

V Královéhradeckém kraji stávkují jen železničáři. Dráhy tu nahradily odstavené vlaky na nejvytíženějších trasách autobusy. Ty ale jezdily dokonce i v ranní špičce téměř prázdné. Lidé cestovali hlavně auty. Policie proto silnice od rána monitorovala a doprava byla tak paradoxně plynulejší.

Olomouc

Zhruba bez poloviny spojů městské hromadné dopravy se museli po celý den obejít kvůli stávce cestující v Olomouci. Situace se nijak výrazně nezměnila ani po výměně ranní a odpolední směny. Tramvaje i autobusy jezdí i po střídání řidičů odpoledne ve zhruba stejném režimu jako od rána. „Všechna odpolední střídání už proběhla. Vypraveno je v tramvajovém provozu 12 kurzů z 22, v autobusovém provozu 33 kurzů z 61. Jde zhruba o 50 procent v obou provozech,“ doplnila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Magdalena Kopřivová.

Jihočeský kraj

Necelá  stovka odborářů a jejich příznivců prošla dopoledne centrem Českých Budějovic v protestním průvodu. Výrazné dopravní problémy nikde nenastaly, a dokonce ani vlaky se úplně nezastavily. Trasu protestního průvodu odboráři zvolili tak, aby nebránili dopravě. „Ze třiceti autobusů na posílení dopravy se jich ve špičce využilo jen deset,“ dodala mluvčí Jihočeského kraje Kateřina Koželuhová. Jedinou železnicí, na které dnes jezdily vlaky, byla jindřichohradecká úzkokolejka. Ke stávce se její pracovníci připojili jen na pět minut.

Karlovarský kraj

Stávka tam omezila provoz jen minimálně. V Karlovarském kraji se vlaky na hlavních tratích sice zastavily a lidi museli hledat náhradní spoje, ale autobusová doprava jezdí bez problémů. Jediné vlaky v kraji vypravil soukromý dopravce, který mimo jiné zajišťuje spojení Kraslic a Sokolova. Dnes ale končí už ve Svatavě a dál musí cestující náhradním autobusem. Kvůli stávce záměstnanců na sokolovském nádraží.