Zastupitel, který najel na strážníka, po půlroce rezignoval

Pardubice – Ze všech politických funkcí odstoupil pardubický politik Miloslav Bajer (SPP). Rozhodl se tak téměř půl roku po svém divokém činu, kdy najel autem na strážníka, který ho chtěl pokutovat. Jediný formální trest pro pardubického zastupitele nakonec byla pokuta. Odchod z regionální politiky zdůvodnil Bajer tím, že se chce více věnovat své kavárně.

Miloslav Bajer přišel na pardubický magistrát s velkými plány. Od voličů na podzim dostal obzvlášť vysoký počet hlasů, sliboval, že přispěje k očištění městské politiky a chystal změny ve fungování městské policie. Právě při setkání s jedním ze strážníků ale začal Bajerův pád. Když měl dostat pokutu za špatné parkování před svou kavárnou v centru města, rozjel se se svým autem na městského policistu. Neporanil ho, první pardubický obvod nakonec případ řešil jako přestupek a udělil mu pokutu.

Čin zastupitele vládnoucího Sdružení pro Pardubice ovšem vyvolal kritiku i u Bajerových kolegů. „Myslím, že je to jeho osobní selhání,“ uvedla primátorka Štěpánka Fraňková (SPP).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Zprvu zastupitel odmítal úvahy, že by kvůli incidentu z městské politiky odešel. Teď se ale rozhodl skončit. Kolegům z radnice a spolustraníkům své rozhodnutí Bajer odůvodnil tím, že se chce věnovat podnikání. Podle magistrátní opozice přišla rezignace pozdě. „Z politického hlediska to měl učinit okamžitě,“ podotkl zastupitel Jan Němec (TOP 09).

Miloslav Bajer žádost České televize o rozhovor odmítl. Jeho spolustraníci a koaliční partneři SPP se k odchodu ambiciózního zastupitele postavili rezervovaně. „Je to soukromé rozhodnutí pana Bajera, které lidsky velmi chápu,“ řekl náměstek primátorky Michal Bílek (SPP). „Mohu si o tom myslet cokoli, ale do zastupitelstva ho vynesly preferenční hlasy – je to známé jméno a je to jeho osobní věc,“ dodal další náměstek Jindřich Tauber (ČSSD).

Končícího zastupitele ve funkci nahradí jeho spolustraník Vít Vavřina, který už v minulosti v zastupitelstvu města působil.