Česko-polský most v Těšíně bude průjezdný obousměrně

Český Těšín - Most Svobody, který spojuje Český Těšín a polský Těšín, mohou automobilisté po desítkách let projíždět obousměrně. Radní obou měst se rozhodli pro tuto variantu na základě výsledků nedávné dopravní konference, která právě toto řešení doporučila jako nejjednodušší způsob, jak zlepšit dopravní situaci v obou městech.

Podle místostarosty Českého Těšína Stanisława Folwarczného na nově otevřeném mostě v druhém směru příliš velký ruch není. „My jsme počítali s tím, že tady moc automobilů nebude projíždět. Očekáváme, že se tak 10 až 20 procent aut, která doposud jezdila po ulici Hlavní, přesune na ulici Střelniční. Budou to ti řidiči, kteří pojedou ve směru na Jablunkov nebo do Třince,“ uvedl. Tato změna má hlavně odtížit hlavní křižovatku na ulici Viaduktové v Českém Těšíně. Zjednoduší také proceduru při občasném uzavření druhého hraničního mostu v průběhu přeshraničních akcí, jako je například blížící se Svátek tří bratří.

Podle místostarosty polského Těšína Adama Swakońě to není konečné řešení. „Samozřejmě, že to je pouze jeden malý kousek, který ovlivňuje zlepšení dopravy v obou částech Těšína. Ale musíme dělat všechno, aby byl Těšín po obou stranách průjezdný a přívětivý,“ řekl.

Reportáž (zdroj: ČT24)

Polská verze

Most Wolności łączący Czeski Cieszyn z Cieszynem jest otwarty dla dwukierunkowego ruchu kołowego. Stało się tak po dziesiątkach lat przejeżdżania po nim tylko w jedną stronę. Impulsem do podjęcia takiej decyzji przez radnych obydwu miast była niedawna konferencja transportowa, która to rozwiązanie zaleciła jako najprostszy sposób poprawy komunikacji w bliźniaczych miastach. Jak zauważa burmistrz Czeskiego Cieszyna na nowo otwartym moście natężenie ruchu w drugim kierunku nie jest duże. „Liczyliśmy się z tym, że tędy nie pojedzie dużo aut. Oczekujemy, że tak 10-20% samochodów, dotychczas jadących po ul. Głównej będzie korzystać z ul. Strzelniczej. Będą to kierowcy jadący na Jabłonków lub do Trzyńca.“

Ta zmiana odciąży główne skrzyżowanie przy wiadukcie w Czeskim Cieszynie. Ułatwi też czasowe zamknięcie drugiego mostu granicznego podczas transgranicznych imprez, jak np. zbliżającego się Święta Trzech Braci. Jak przyznał wiceburmistrz polskiego Cieszyna Adam Swakoń to nie jest ostateczne rozwiązanie: „Oczywiście, to tylko jeden mały element, który wpływa na poprawę komunikacji w obu częściach Cieszyna. Ale musimy robić wszystko, żeby Cieszyn po obu stronach był przejezdny i przyjazny.“

  • Most v České Těšíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2647/264647.jpg
  • Most v České Těšíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2647/264648.jpg