Zakázka na čistý Jordán přidělává Táboru vrásky na čele

Tábor – Zakázkou na odbahnění táborského rybníka Jordán se již podruhé zabývá Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Stížnost na soutěž o veřejnou zakázku podala protikorupční organizace Transparency International. Upozorňuje na to, že v soutěži o veřejnou zakázku neuspěla nejnižší nabídka 259 milionů od spolku Strabag, Swietelsky a Hron; město místo toho vybralo projekt Daich, Metrostav a Zvánovec, který práce provede za 372 milionů korun. Šetření zakázky je pro Tábor o to větší komplikací, protože dotaci 400 milionů, kterou chce na projekt využít, musí začít čerpat do dvou měsíců.

Táborští řeší problematiku odbahnění nádrže Jordánu už více než rok. Rada města návrh firem Daich, Metrostav a Zvánovec prosazovala i loni. Spolek Swietelsky, Strabag a Hron se však už tehdy proti rozhodnutí odvolal k ÚOHS. Podle úřadu bylo výběrové řízení netransparentní. Proto ÚOHS spolek Swietelsky, Strabag a Hron do soutěže vrátil a Tábor musel o celé věci rozhodovat znovu. Nabídku levnější společnosti ovšem odmítl i napodruhé; radnice ji označila za podezřele nízkou.

Táboru se krátí čas

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Podle právníků Transparency Interational ale došlo při výběrovém řízení kvůli vyřazení nejlevnější nabídky k porušení zákona. Tvrdí, že posudek na mimořádně nízkou nabídkovou cenu, podle kterého se komise rozhodovala, byl zadán jedním z pracovníků městského úřadu v Táboře. Ten ale nebyl členem výběrové komise, a proto k tomu podle organizace neměl zákonné oprávnění. „Výběrová komise se poprvé sešla a už měla na stole jakousi analýzu, že jedna z těch nabídek je nepřiměřeně nízká. Takhle by to fungovat nemělo,“ upozornil právník Transparency International Miloš Tuháček.

Táborský Jordán je nejstarší vodní nádrž v Česku, vznikl v 15. století. Od roku 1830 jej ale nikdo nevypouštěl a nemá už ani spodní výpusť. Proto se městský úřad předloni rozhodl, že rybník o rozloze 51 hektarů nechá odbahnit, vyčistit a především vybuduje spodní výpusť.

Případ nyní bude podruhé řešit antimonopolní úřad. „My si musíme zase vyžádat veškerou zadávací dokumentaci, je nutno ji prostudovat a pak se bude rozhodovat,“ popsal nadcházející proces předseda ÚOHS Petr Rafaj. Protože se však na instituci neobrátil žádný z účastníků výběrového řízení, nemůže ÚOHS další úkony zadavatele zakázat.

Tábor je nicméně v prekérní situaci, protože mu nezbývá moc času na to, aby zvládl projekt uskutečnit. Město musí již do konce srpna předložit protokol o úspěšném výběrovém řízení na odbahnění rybníku Jordán Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP). Fond až pak poskytne Táboru dotaci ve výši 372 milionů korun.

Tábor
Zdroj: ČT24