Podezřelé zakázky Prahy 11 vyhrála ABL, zastupitelé to neřeší

Praha - Už třikrát svolala opozice Prahy 11 mimořádné zastupitelstvo kvůli prošetření zakázek, které v minulosti vyhrála agentura ABL. Koalici ale zjištění opozičních zastupitelů nezajímá a zasedání opět zrušila. Opoziční zastupitelé chtějí, aby městská část zadala forenzní audit. Zároveň jsou ale přesvědčeni o tom, že kontrolní výbor, v němž jsou zastoupeni v menšině, kauzy s ABL zamete pod stůl. Výsledky šetření zveřejní výbor na řádném zasedání zastupitelstva koncem července.

Agentura ABL získala v minulém volebním období od radnice Prahy 11 zakázky za skoro 60 milionů korun. Ne náhodou a navíc byly předražené, tvrdí opoziční zastupitelé, kteří zjistili chyby ve fakturaci i v plnění smluv. „Nákladovost je kolem 15 procent. Jsme přesvědčeni, že se jedná o velmi nehospodárné nakládání s prostředky městské části,“ dodal zastupitel Prahy 11 Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11).

Jednou z podezřelých zakázek pro ABL byla pasportizace a kontrola užívání bytů. „Kontrola je předražena asi čtyřnásobně. Druhá věc je, že městská část prověřovala prostřednictvím firmy ABL majetek nájemníků,“ podotýká zastupitel Prahy 11 Petr Lukeš (Hnutí pro Prahu 11). S tím nesouhlasí zastupitel Jiří Janeček (ODS): „Když jsem začal realizovat pasportizaci bytů, tak jsme za to tenkrát byli i médii velmi chváleni, protože jsme odhalili zhruba třetinu bytů, které nebyly využívány v souladu s řádem,“ reagoval.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Vládnoucí koalice ODS a ČSSD informace opozice nechce vyslechnout. Už třetí mimořádné zasedání zastupitelstva, které mělo na programu zakázky pro ABL, koaliční zastupitelé zrušili. „Nebyl předložen žádný písemný materiál. Z toho důvodu jsme se dohodli neschválit program dnešního zastupitelstva,“ uvedl zastupitel Ladislav Kárský (ČSSD).