Zubr se vrací – ralské stádo už je šestičlenné

Ralsko – Šest zubrů už žije v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku. Mládě, které se narodilo, udělalo radost lesníkům, kteří se snaží největší evropské zvíře vrátit do přírody. Z českých luhů a hájů zmizel zubr před 200 lety, poslední zvíře, které volně žilo v Evropě, zastřelili před 90 lety v Polsku. Lesníci doufají, že se ralské stádo bude i nadále rozrůstat.

Zubři přežili díky umělým chovům, do volné přírody se vracejí po mnoha desetiletích. Pětičlenné stádo vysadili zoologové na počátku roku v Ralsku, nyní oznámili první velký úspěch – v minulém týdnu se narodilo mládě. Další dva přírůstky by ještě mohly následovat.

Zubři si zvykají v části obory Židlov. Jedna z bývalých střelnic vojenského prostoru Ralsko má rozlohu 40 kilometrů čtverečních a porostem se blíží stepi nebo lesostepi. Zubr se živí trávou i okusováním kůry, dospělý býk váží kolem tuny a v kohoutku měří skoro dva metry. Kolemjdoucí se zubrů nemusí bát, je ale vhodné držet se od nich sto metrů daleko. „Zubr nemá přirozeného nepřítele. Jsou to seběvědomá zvířata. Ne, že by se nebála lidí, ale nestává se, že by se plašila,“ upozornil zoolog z obory Židlov Miloslav Zikmund. Lesníci připravují vypuštění zubrů do volně přístupného prostoru obory na podzim. Během několika let by stádo mělo mít 25 až 30 kusů.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)