Ve Dvoře Králové se rýsuje dohoda sporu o vodu

Dvůr Králové – Po čtrnácti soudních přích mezi radnicí Dvora Králové nad Labem a zdejší společností Vodovody a kanalizace (VaK) se blíží smír. Radnice před několika lety vypověděla nájemci dvorského potrubí smlouvu a vyzvala obyvatele, aby vodné a stočné platili na městský účet. To ale VaK úspěšně napadly u soudu, a město proto nyní připouští dohodu. Obě strany navíc deklarují, že nechtějí, aby občané platili vodu dvakrát.

„Zastupitelstvo schválilo záměr odkupu, popřípadě jiného vyrovnání s touto společností,“ uvedl místostarosta Jan Bém. Impulsem pro hledání dohody byl rozsudek trutnovského soudu. Ten řešil případ obyvatele Dvora Králové, který vyslechl výzvy města a vodné a stočné přestal VaK platit. Soud mu nařídil zaplatit dlužnou částku 17 tisíc korun a vyměřil mu také čtrnáctitisícové penále.

Podle zpravodaje České televize Václava Svobody tak dnes není výjimečná situace, kdy lidé pro jistotu zaplatí obě faktury a doufají, že se jim část peněz po vyřešení sporů vrátí.

Reportáž a vstup Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Jednatel společnosti VaK Zdeněk Kouba změnu městského postoje vítá. „Město začíná uvažovat už nejenom o totální válce, ale možná i nějakým způsobem o dohodě, kterou my nabízíme už přes rok,“ uvedl Kouba. S největší pravděpodobností vyjde radnici vyrovnání na desítky milionů, a město si tak bude muset vzít úvěr na jejich splácení.