Asistenční a vodicí psi soutěží v Praze

Praha – V hlavním městě probíhá mistrovství republiky vodicích a asistenčních psů. Na ty vodicí čekala trasa plná překážek, na asistenční potom úkoly, které běžně plní doma s těmi, kteří je potřebují nejvíc. Vycvičit asistenčního nebo vodicího psa trvá necelý rok. Cena výcviku přijde na zhruba 200 tisíc korun.

Paní Věře Vinkevičové její Asinka běžně pomáhá s oblékáním, podává věci, co spadnou, nosí telefon nebo ovladač. Na trase na ni byly nachystané i záludnější úkoly. „Jídlo bylo rozházené na zemi, pes měl jít na volno a nesebrat to. Byla jsem šťastná, že se nám to povedlo,“ řekla Vinkevičová.

Asistenční psi museli dokázat, že zvládnou všechny povely a ničím se nenechají rozrušit, kromě toho ale i otevírali dveře do ledničky a podávali jídlo. Neplatí ale, že pokud je výborný asistent, musí tu vyhrát.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Mistrovství Česka ve výkonu asistenčních psů je jedinou soutěží tohoto druhu nejen u nás, ale i na celém světě. Souběžně s asistenčními psi, kteří pomáhají hlavně tělesně postiženým, se ve svých schopnostech utkali i vodicí psi.