Centrální vedení nemocnic na Pardubicku naráží na kritiku

Pardubice - Pardubický kraj chce jednotné řízení pro svých pět nemocnic, hlavně kvůli úsporám. Projekt by měl zadlužená zařízení stabilizovat. Kritici to ale vidí jinak. Podle nich hrozí omezování péče v menších nemocnicích a také se zvýší riziko korupce.

V návrhu tzv. Centrálního řízení nemocnic nejde ani tak o pacienty, jako o peníze. Hejtmanství si od jeho zavedení slibuje úspory při nákupu léků, zdravotnického materiálu i služeb.

Plánované zavedení centrálního řízení nemocnic má ale i svoje odpůrce. Podle nich vznikne těžko ovladatelný a kontrolovatelný obr s velkým prostorem pro korupci. „Pod tou kouřovou clonou holdingu by se dala dělat různá zvěrstva, která by si nedovolili za denního světla,“ tvrdí předseda kontrolního výboru Pardubického kraje Josef Janeček (ODS).

Řízení nemocnic (zdroj: ČT24)

Řízení z jednoho centra se nelíbí ani menším nemocnicím. Obávají se toho, že přijdou o specializovaná pracoviště. „Tato oddělení jsou výdělečná, takže bychom o ně velice neradi přišli,“ říká ředitel Chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček.

Kraj ale s kritikou nesouhlasí. „Obavy na místě nejsou. Změny se dělají s ohledem na to, zda jsou výhodná pro daný subjekt, ale zároveň tak, aby byla péče dostupná pro všechny pacienty,“ vysvětluje krajská radní Markéta Tauberová (ČSSD).

Před časem podobný projekt spustil sousední Královéhradecký kraj. I tam se menší nemocnice obávaly centrálního řízení a zjevně právem. Kraj totiž v některých z nich zdravotní péči omezil a jednu dokonce zrušil úplně.