Dvě desítky lidí se bouřily proti autům v zoo ve Dvoře Králové

Dvůr Králové nad Labem - Zhruba dvacet lidí dnes před Zoologickou zahradou ve Dvoře Králové nad Labem protestovalo proti otevření areálu safari pro auta návštěvníků. Provoz aut v safari podle nich ohrožuje zvířata a vstupné do zoo je předražené. Safari je pro auta otevřeno od 1. června. Od té doby platí i nový ceník. Zoo výhrady demonstrantů odmítá.

Demonstrace trvala asi hodinu a odehrála se v klidu nedaleko brány pro vjezd aut do areálu safari. Představitelé zoo demonstrantům v jejich projevech nijak nebránili. Lidé mohou od 1. června divoká zvířata pozorovat přímo z pohodlí vlastního vozu. Atrakce je jedinou svého druhu ve střední Evropě. Vjezdem aut do safari zoo naplnila původní ideu bývalého ředitele zoo Josefa Vágnera, který s tím při budování safari počítal již na konci 60. let.

Lidé si na šest kilometrů dlouhé trase projedou 50 hektarů zoo s téměř 600 africkými zvířaty pěti desítek druhů. Skoro 30 hektarů areálu projíždějí přímo mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky. Kdo nepřijede autem, může využít safaribusů zoo, které dosud část safari obsluhovaly. Za projížďku autem po safari a za návštěvu klasické „pěší“ části zoo zaplatí dospělý 290 korun a dítě 190 korun. Kdo se spokojí jen s prohlídkou klasické zoo, zaplatí jako dospělý 170 korun a za dítě 100 korun. 

Zoo patří Královéhradeckému kraji. Safari bude pro auta otevřená do 2. října. Po skončení letní sezony hodlá zoo provoz safari s auty vyhodnotit a rozhodnout o jeho pokračování v další letní sezoně.

Sloni z královédvorské zoo
Zdroj: ČT24