V žižkovském vysílači bude luxusní apartmán a nová restaurace

Praha – Interiér žižkovského vysílače se v letošním roce změní k nepoznání. Nový nájemce ve věži rekonstruuje restauraci i vyhlídku, nově zde bude i luxusní apartmán. V plánu je také revitalizace okolního parku, který k vysílači patří. Věž má nyní v pronájmu na dvacet let společnost Oreathea. Náklady na rekonstrukci zatím odhaduje zhruba na 50 až 60 milionů korun. Investor by chtěl změny dokončit ještě v tomto roce.

Restaurace a kavárna v žižkovské věži se nachází ve výšce 66 metrů a jsou zavřené od loňského ledna. Podle jednatele společnosti Oreathea Romana Laina začne rekonstrukce příští týden, otevřít by se mohlo opět na podzim.

V původní restauraci bylo několik místností, které rozdělovaly prostor. Nově se vše vybourá. „Umocňujeme tak pohled 360 stupňů ze všech pozic věže, aby bylo vidět na každou světovou stranu,“ dodal Lain. Vyhlídka by ale měla zůstat stále otevřená. Při dobrých podmínkách nabízí dohled až do vzdálenosti 100 kilometrů.

Rozhovor s Romanem Lainem a Milanem Kusbachem (zdroj: ČT24)

Novinkou bude nový luxusní apartmán, který by měl sloužit například pro svatební noc novomanželů nebo pro jednání. „Předpokládáme, že se apartmán bude moci přeměnit i v luxusní jednací místnost,“ řekl Lain ČT.

Žižkovská televizní věž je se svými 216 metry nejvyšší pražskou stavbou. Byla postavena podle návrhu architekta Václava Aulického v letech 1985 až 1992. V roce 2000 umístil výtvarník David Černý na pilíře dílo zvané „Miminka“, znázorňující batolata lezoucí nahoru a dolů. Po kladných ohlasech byly sochy o rok později nainstalovány natrvalo. V roce 2009 vysílač obsadil druhé místo mezi deseti nejošklivějšími stavbami světa.

Pohled z žižkovské věže
Zdroj: ČT24/ww.praguerocket.com