Stipendium má motivovat ke studiu ceněných oborů

Sokolov - Integrovaná střední škola technická a ekonomická v Sokolově začne od příštího roku vyplácet prospěchová stipendia. Vedle snahy více motivovat studenty a učně k co nejlepším výsledkům jde také podle slov ředitele Pavla Januse o zachování oborů, na které se mladí lidé moc nehlásí, a přitom je právě o ně největší poptávka ze strany zaměstnavatelů.

Mezi stěžejní zásady pro přiznání stipendia patří maximální prospěchový průměr dva, žádná neomluvená absence, ani žádné kázeňské postihy, jako je například třídní důtka. Při splnění podmínek si pak může student nebo učeň přijít měsíčně od 200 do 650 korun, záleží přitom i na studovaném oboru. „Preferujeme zejména obory potřebné pro rozvoj regionu z hlediska té pracovní síly. Jde o obory: obráběč kovů, zámečník, zedník, tesař,“ tvrdí ředitel Pavel Janus.

Ročně má jít na stipendia okolo 130 tisíc korun, zatím výhradně z rozpočtu školy. Té se dosud nepodařilo dostat do stipendijního fondu peníze od regionálních zaměstnavatelů. „Pokud k tomu dojde, tak to bude jenom dobře, protože zaměstnavatelé budou k absolventům cítit určitou vazbu a absolventi budou mít větší jistotu, že je zaměstnavatel i po ukončení studia vezme,“ myslí si mluvčí sokolovského úřadu práce Jaroslav Januš. Stipendia se začnou vyplácet na základě výsledků současného školního roku.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)