Kradené náhradní díly se dohledávají jen těžko

Pardubice – Na východě Čech se množí případy majitelů, kterým byly z vozidel odcizeny drahé náhradní díly. Organizovaným gangům, které se na tento druh krádeží specializují, stačí jen pár vteřin a už si z nehlídaného auta odnášejí doplňky za desítky tisíc korun. Zvýšený zájem o xenonové světlomety či airbagy potvrzují jak pracovníci autoservisů, tak pojišťovny. Boj proti zlodějům navíc komplikuje skutečnost, že náhradní díly nemají zvláštní označení, a tak se na černém trhu těžko dohledávají.

Vozidla jsou po nájezdu zlodějů častokrát v podstatě nepoškozená. „Pouze“ chybí některé náhradní díly. I tyto incidenty ovšem okradené majitele stojí nemalé peníze. Například žena z Pardubic, které zloději z jejího auta odmontovali světlomety, musela v autoservisu za pořízení nových zaplatit 35 tisíc korun.

Zvýšený zájem o náhradní díly registrují také pojišťovny. „Naši likvidátoři se neustále setkávají s krádežemi navigací, autorádií a airbagů,“ potvrdil nový trend v kriminalitě mluvčí Allianzu. Zástupci pojišťoven proto řidičům radí, aby své vozidla připojistila proti krádeži. „Ať už to je k havarijnímu pojištění nebo k povinnému ručení, tak jsou majitelé chráněni i proti tomu, jestli mu ukradnou vůz celý, anebo jenom jeho část,“ uvedl mluvčí ČSOB.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Náhradní díly se následně objeví na černém trhu výrazně pod cenou. Často se také krade na objednávku, a to zejména pokud se jedná o luxusní auta nebo drahé doplňky. „Pokud je auto vybaveno například xenonovými světlomety, škoda se může vyšplhat až k šedesáti tisícům,“ upozorňuje vedoucí autoserivsu Milan Provazník.

Dohledat kradené díly je velmi obtížné

Přestože se policisté všemožně snaží proti lupičským gangům bojovat, v případě náhradních dílů je jejich úkol ještě těžší než u běžných krádeží celých aut. Hlavní problém totiž podle kriminalistů spočívá v tom, že náhradní díly nemají žádná specifická čísla, podle kterých by byly dohledatelné. Vedle toho lze předpokládat, že zcizené světlomety či navigace často končí až v zahraničí.

Větší štěstí měli policisté nedávno při vyšetřování obchodníků a padělatelů kradených luxusních vozů. Dostali se na stopu 55 aut a celkem obvinili dvanáct lidí. Škody jsou přitom v desítkách milionů. I zde se ale zjistilo, že gang působil na mnoha místech republiky a jeho kontakty končily za hranicemi.