Ústečtí hasiči trénovali na Střekově zásah – bez vody

Střekov – Na ústeckém hradě Střekov dnes v rámci taktického cvičení zasahovalo osm hasičských sborů. Čtyři hypotetičtí ranění byli letecky transportováni do ústecké nemocnice, turisty, kteří zůstali odříznuti na hradních ochozech, zachraňoval policejní vrtulník. Aby záchranáři hrad nepoškodili, vodu ze svých hadic tentokrát raději nevypustili. S výsledky cvičení byli organizátoři spokojeni.

Signálem k zahájení cvičení na hradě Střekov byla zpráva o šířícím se ohni, který způsobil požár v kuchyni. Historickou památku si přitom velitelé cvičení zvolili úmyslně. Místo je pro techniku i samotné hasiče velmi těžko přístupné a také zde ní dostatek vody. Tu proto museli k hradu přivádět až z několik set metrů vzdáleného Labe.

Zda záchranná akce probíhala podle předpisů, kontrolovali po celou dobu rozhodčí. Na jejich tvářích po skončení ale byla znát spokojenost. Pro velitele to byl velmi náročný terén, nicméně celkový dojem byl velmi dobrý, hodnotil výkony svých kolegů hlavní arbitr Petr Klíma. Výhrady neměly ani zástupci ústecké policie.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle účastníků dnešního cvičení by nebylo špatné si celou záchrannou akci zopakovat bez varování a naostro. Záchranáři přesto věří, že by byli připraveni úplně stejně. Záchranná akce skončila po hodině a padesáti minutách. Avšak jediné, co si dnes hasiči nevyzkoušeli, bylo to nejobvyklejší, samotné hašení ohně. Proudy vody by totiž zařízení hradu mohly poničit.