Změně pro Liberec se nezamlouvá odvolávání jejích členů

Liberec - Vítěz loňských voleb v Liberci se snaží udržet vliv ve městě. Změna pro Liberec exprimátora Jana Korytáře se brání odvolání svých lidí z komisí rady města. Nahradit je mají zástupci Věcí veřejných, kteří pomohli sestavit novou koalici. Fakticky tak vrcholí obměna vedení města.

Omezení vlivu i přísunu informací je podle Změny pro Liberec důsledek, ale i příčina návrhu, podle něhož má přijít o šest členů v komisích rady města. Výhrady k jejich činnosti nebyly. „Mrzí nás to i proto, že za Změnu pro Liberec byli nominováni odborníci,“ řekl Jaromír Baxa.

Nová koalice nevidí na změnách nic kontroverzního. Změna pro Liberec přijde v pěti komisích celkem o šest členů. V deseti komisích jich pětadvacet zůstane. Věci veřejné přislíbily koalici podporu výměnou za víc postů. „Opoziční strana s naším volebním výsledkem měla pouze jednoho zastupitele v každé komisi,“ podotkl zastupitel za VV Petr Černý.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Odvolání Korytářových lidí z komisí by bylo již třetí změnou ve vedení města. Poté, co zastupitelé svrhli primátora, zmizeli lidé Změny pro Liberec i z vedení městských společností. ODS obsadila například posty v představenstvech dopravního podniku nebo teplárny.

Podle exprimátora Korytáře se tak stala aktivním členem nové koalice. „Řeči o tom, že se ODS vrací k moci, jsou komické. Získali jsme celkem šest míst z celkových třiačtyřiceti,“ bránil stranu zastupitel Jiří Bittner. Radní mají obměnit členy komisí už v úterý.

Liberecká radnice
Zdroj: ČT24