Uherské Hradiště už věznici nechce

Uherské Hradiště - Město Uherské Hradiště už nemá zájem o získání tamní věznice. Shodli se na tom zastupitelé. Osm milionů blokovaných v rozpočtu na její nákup chtějí použít pro jiné účely. O symbol komunistického útlaku v 50. letech se bude muset postarat stát.

Sedmnáct let se nic nedělo. Stát neměl na věznici peníze, ale její odprodej městu, které o ni mělo zájem, nepovolil. Zastupitelům však časem došla trpělivost, a tak přenechali starost o věznici státu. O justiční komplex má velký zájem uherskohradišťský okresní soud. První kroky už místní justice učinila, ačkoliv 400 - 500 milionů ministerstvo spravedlnosti zatím nemá. „Dokonce chtějí jít do projektové dokumentace, takže ta snaha má nějaký reálný základ,“ uvedl starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský.

Plánem města bylo vybudování muzea totality v syrových kulisách a připomenout tyranii StB v padesátých letech. Totéž chce i okresní soud, ale nemá peníze ani na rekonstrukci, natož na zřízení muzea. „Ta pravděpodobnost, že to muzeum tam v dohledné době vznikne, je dle mého názoru dost malá,“ míní zastupitel, ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti Ivo Frolec. Radnice sice dává od věznice ruce pryč, ale bude po ministerstvu i soudu tvrdě vyžadovat, aby se o největší místní kulturní památku staraly a zabránily jejímu dalšímu chátrání.

Osud uherskohradišťské věznice je nejistý (zdroj: ČT24)