Budeme platit za pohled do Macochy?

Blansko – Podnikatel Jiří Tichopád, který vybírá vstupné na Horním můstku u Macochy, dnes opět jednal se Správou chráněné oblasti Moravský kras. Pronajal si totiž od obce Vilémovice celé dno krasové atrakce i blízkou cestu. Jenže s tím nesouhlasí jeskyňáři, kteří jsou přesvědčeni, že by měla být unikátní propast přístupná všem a zdarma. S Tichopádem přitom vedou vleklé spory. A tak dnes správa Moravského krasu přišla s novým argumentem, podle které nemá Tichopád na své podnikání od ochranářů patřičné povolení. Hrozí mu tak pokuta až dva miliony korun. Přesto dnes podnikatel odcházel z jednání pozitivně naladěn a doufá, že se nějak s ochranáři dohodne. Jak, to nechtěl ani on, ani ochranáři specifikovat. Jisté je, že pokud se nedohodnou, může celý spor skončit u soudu.

Za průchod na Horní můstek tyčící se nad propastí Macocha v Moravském krasu se po roční přestávce letos opět vybírá vstupné. Peníze inkasuje podnikatel Jiří Tichopád, který si cestu i celé dno propasti za částku 100 000 korun ročně pronajímá od Vilémovic. Obojí obci patří, a tak je pronájem naprosto legální. A i když samotný můstek Vilémovice nevlastní, musí zájemci o pohled na dno Macochy projít po už zmíněné pronajaté cestě, na níž Tichopád podniká.

Vstup Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Ochranářům, kteří se už léta jeho snaze brání, přitom nepomohlo ani to, že do celé věci před časem zainteresovali krajský úřad. Jeho jasné stanovisko, že silnice, kterou obec podnikateli pronajímá, je účelovou komunikací a nikdo ji tedy nemůže ničím blokovat, Tichopád obešel. Nechal si nově vyměřit místo svého podnikání. Zbyl mu tak sice jen dva metry široký pás mezi silnicí a můstkem, ten mu ale na jeho byznys stačí.

Představitelé Vilémovic jsou aktivitě podnikatele stále nakloněni. Získávají z ní peníze. Obec se před lety snažila vybírat peníze sama. Po hádkách s ochranáři od toho ale upustila a pronajala cestu Tichopádovi. Ten pak začal vstupné vybírat sám. Můstek navštíví ročně přes půl milionu turistů.

Podnikatel chtěl okolí můstku oplotit 

Loni podnikatel Tichopád uvažoval dokonce o tom, že Horní můstek ohradí plotem postaveným na pronajaté cestě. Správa chráněné oblasti Moravský kras mu to ale neumožnila. Do sporů vstoupil i Klub českých turistů, jenž v minulosti vyzval veřejnost, aby za vstup na můstek neplatila. Při vybírání poplatků se odehrálo už několik dramatických hádek. 

Vstupné na Horní můstek

Dospělí platí za pohled do 138,7 metru hluboké propasti Macochy 20 korun, děti polovinu.

Můstek vznikl přes 133 lety. Byl celoročně volně přístupný. Je v majetku státu, který jej před pěti lety za půl milionu korun opravil. Vilémovice si před 60 lety vydělaly vybíráním vstupného z můstku na plynofikaci obce. Pak přestaly peníze vybírat. Dlouhodobou snahou obce po roce 1989 je opět získat finanční podíl z turistického ruchu v Moravském krasu.