Zastupitelé K. Varů odvolali primátorova náměstka Kotka

Karlovy Vary - Zastupitelstvo Karlových Varů dnes odvolalo náměstka magistrátu Jiřího Kotka (Alternativa). Návrh předložila Karlovarská občanská alternativa (KOA) primátora Petra Kulhánka jako podmínku pro své setrvání v koalici K20. Pro Kotkovo odvolání hlasovalo 27 zastupitelů z osmatřiceti. Kromě členů vládnoucí koalice ho podpořili také zastupitelé z opoziční ODS a ČSSD. Kotek byl současně odvolán z rady města, která tak bude nadále působit v osmi členech.

Kotek po odvolání uvedl, že určitě neodejde do opozice a nadále zůstane aktivním členem zastupitelstva, kde bude sledovat další vývoj dění ve městě. Prohlásil, že odvedl hodně práce a zůstaly po něm návrhy řady žalob za kauzy, které v minulosti město poškodily. Podotkl, že na magistrátu zůstala řada úředníků, kteří tam dávno neměli být, protože jsou zkorumpovaní.

„Mé odvolání je výsledkem dlouhodobé kampaně vedené proti mé osobě a tomuto tlaku nakonec podlehli i kolegové z koalice. Zvítězila lobby, která nechtěla, aby se změnily některé věci v Karlových Varech. Určitě se nestáhnu do ústraní a nepřestanu se věnovat některým případům, ať už je to problematika KV Areny, nebo některé nevýhodné prodeje nemovitostí. Teď budeme mít přes prázdniny čas dva měsíce, abychom si ujasnili, jak dále pokračovat v koalici a jak si bude počínat Alternativa,“ dodal Kotek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Primátor Kulhánek ve svém dnešním prohlášení vyjmenoval řadu Kotkových prohřešků. Jako nejzávažnější uvedl, že jedná nekoordinovaně, bez vědomí ostatních, není ochoten a ani schopen pracovat v týmu. Dále prý nedodržuje dohody ani termíny a rozkládal úřední aparát města svým nevybíravým chováním. „Některým zaměstnancům dělal ze života peklo proto, že pracovali na radnici už delší dobu. Postrádám v jeho případě nezbytnou míru sociální inteligence a manažerské schopnosti řídit lidi, jednat s nimi a využívat jejich pracovní potenciál,“ oznámil Kulhánek.

KOA požadovala v uplynulých měsících při koaličních jednáních několikrát Kotkův odchod z místa náměstka a kladla mu za vinu špatnou komunikaci. Ani jednou ale neuspěla, Alternativa se vždy za svého člena stavěla. V pondělí však KOA pohrozila vypovězením koaliční smlouvy, pokud dnes nebude Kotek z místa náměstka odvolán. Jaroslav Růžička (Alternativa) dnes ČTK řekl, že i přes Kotkovo odvolání má jeho uskupení zájem o další udržení koalice K20. „Budeme nadále v koalici jednat, pokračovat,“ podotkl.

KOA vyhrála komunální volby v Karlových Varech a získala osm mandátů. Druhá byla ČSSD se sedmi křesly. Na třetím místě skončila ODS se sedmi mandáty. Alternativa má pět mandátů, TOP 09 čtyři, KSČM čtyři mandáty a hnutí O co jim jde?! tři mandáty.

Koalice K20, kterou kromě KOA a Alternativy tvoří ještě TOP 09 a hnutí O co jim jde?! jednalo v pondělí o situaci vzniklé po sporu mezi primátorem a jeho náměstkem do pozdních nočních hodin. Alternativa předala koaličním partnerům návrhy, jak tuto situaci smírně vyřešit. Přenechala Kotkův osud na rozhodování zastupitelů. Čas do dnešního zastupitelstva, kdy mohla předložit nějaké jiné řešení než Kotkův odchod, označila za velmi krátký.

Kotek a Kulhánek se naposledy dostali do sporu kvůli žalobě na firmy, které postavily KV Arenu. Kotek na ně podal žalobu s tím, že radnice chce, aby si halu za 1,1 miliardy převzaly zpět. Kulhánek, který o Kotkově kroku nevěděl, však nařídil stažení žaloby. Kotek za své působení na magistrátu jakákoliv pochybení odmítá s tím, že pouze plnil to, k čemu měl kompetence a k čemu jeho i koaliční partnery zavázaly předvolební sliby.

Opozice tvořená ODS, ČSSD a KSČM se nechala slyšet, že sporů v koalici K20 nebude využívat k tomu,  aby iniciovala odvolání celého vedení města. Zastupitel Arnošt Donth (ODS) dnes řekl, že odvolání Kotka opozice přivítala, iniciovat další změny ovšem nyní nehodlá. „Nechceme ohrožovat chod města. Podpoříme všechny konstruktivní návrhy. Uvidíme, jak se situace v koalici vyvine a jestli třeba nebudeme v budoucnu osloveni,“ poznamenal Donth.

Karlovarský magistrát
Zdroj: ČT24