Odpor ke slučování škol narůstá, rozhodne kraj

Jihlava – Kraj Vysočina se v rámci restrukturalizace školství chystá ke slučování středních škol, především kvůli snižujícímu se počtu studentů i nedostatku financí. Slibuje si od toho navíc zlepšení jejich úrovně. Kraj v tažení za svým cílem uspořádal veřejnou besedu se zástupci jihlavské Obchodní akademie a Střední školy obchodu a služeb, kterých se slučování týká. Při debatě v Jihlavě ale u učitelů argumenty doslova pohořely.

Zástupcům z Obchodní akademie vadí především sloučení se školou, kde jsou kromě maturitních oborů i učební obory. Prestiž jejich školy by tím podle diskutujících klesla. Ředitel Bohumil Jelínek považuje za lepší variantu případné sloučení se zdravotní školou. „Tam by se cesta ke kvalitě hledala snadněji“, soudí Jelínek.

Další obavy mají učitelé také z propouštění. Jen letos odešlo ze škol 200 nadbytečných zaměstnanců. Právě ve slučování vidí třeba krajská radní pro oblast školství Marie Kružíková recept na udržení stavu: „Ten sloučený subjekt by mohl lépe lidi v tomto zaměstnání podržet.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Se sloučením škol radní kraje neuspěli na začátku roku třeba v Humpolci. Plánovali sloučit gymnázium se zemědělskou školou. Masivní protestní akce se tam zúčastnili, studenti, učitelé i občané města. Poslední slovo budou mít krajští zastupitelé. Pokud ale školy nebudou se sloučením souhlasit, kraj ponechá současný stav.