Nový územní plán má z Žírovic udělat satelitní městečko. Lidé se bouří

Žírovice - Většina obyvatel Žírovic u Františkových Lázní se postavila proti přeměně své vesnice na rozsáhlé satelitní městečko s více než stovkou nových domů. S takovou verzí totiž počítá nový územní plán. Na stavební parcely by se podle něj mělo změnit 200 tisíc čtverečních metrů dosavadních polí, luk a lesů. Petici proti němu podepsalo na 180 lidí.

Nový územní plán může radikálně proměnit zatím poměrně klidnou vesnici. Předpokládá stavbu tří nových páteřních silnic, které zajistí přístup k dvěma stům tisícům metrů čtverečních dosavadních polí, luk a lesů. Díky tomu by se proměnily ve stavební parcely, kterých tu má vzniknout okolo 150.

Současným majitelům domů vadí především nárůst dopravy i hluku, stejně jako ohrožení v místě žijících tvorů. Na radnici ve Františkových lázní v tom ale vidí také zájem majitelů domů s výhledem do polí a luk, kterým nyní hrozí, že se ocitnou přímo uprostřed satelitního městečka. “Proti tomu tu stojí vlastníci nových pozemků, kteří do budoucna chtějí také stavět,“ říká místostarosta Františkových Lázní František Šnajdauf (Alternativa). O novém územním plánu budou hlasovat zastupitelé ve Františkových Lázních ještě letos. Podle místostarosty Šnajdaufa se bude hledat kompromis.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na změně územního plánu mají zájem hlavně vlastníci dosavadní zemědělské půdy. „Pokud se prodává zemědělská půda, pak za 5 až 10 korun za metr čtvereční. Stavební parcela už podle lokality přijde na 400 až 800 korun, a pokud by šlo o výjimečnou lokalitu až za 1 000 korun za metr čtvereční,“ vysvětluje finanční skok v hodnotě půdy majitel realitní agentury Josef Hejduk.