Důl v podzemí Sněžky se otevřel veřejnosti

Pec pod Sněžkou - Jeskyňáři dnes v podzemí Sněžky otevřeli novou prohlídkovou trasu středověkého dolu Kovárna. Lidé si doteď mohli prohlédnout jen část nejvyššího patra dolu. Letos ale dostanou ti odvážnější šanci sestoupit labyrintem chodeb až do padesátimetrové hloubky naší nejvyšší hory.

Většina turistů míří rovnou na vrchol Sněžky. Ve výšce 1100 metrů nad mořem se ale ukrývá vstup do středověkých štol vyhloubených do masivu téhle hory. „Jedná se o sestup po žebříkách, je tu ochranný koš, je tudíž zaručena základní bezpečnost. Sestupuje se přitom do hloubky padesáti metrů,“ řekl geolog Radko Tásler.

Celý rok je tu stálá teplota 7 stupňů a stoprocentní vzdušná vlhkost. Jeskyňáři se o tenhle důl zajímají už od roku 1988, první nenáročnou trasu v nejvyšším patře zpřístupnili v roce 2004. „Druhý okruh jsme začali zprovozňovat před třemi lety, dva roky se pracovalo na vlastním zpřístupnění,“ podotkl Tásler.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

První zmínky o těžbě pod Sněžkou jsou z roku 1511. Poslední větší práce tu probíhaly na konci 19. století. Těžila se zde hlavně arzenová ruda, kterou využívali místní skláři. Unikátní systém komor, chodeb, šachet a komínů zdejší horníci budovali téměř 400 let. „Středověk probíhal ve znamení ruční těžby, vytvořilo se 12 až patnáct centimetrů profilu chodbičky za týden,“ prohlásil Petr Loskot, amatérský jeskyňář.

Celkem je pod Sněžkou více než sedm kilometrů chodeb a jeskyňáři už teď plánují otevření další trasy, která by turisty přivedla nitrem hory až na dno Obřího dolu.