Plzeňané brání „svůj“ Dům kultury

Plzeň - Protestní pochod za zachování Domu kultury dnes zažila Plzeň. Organizovali ho zástupci iniciativy, která bojuje za jeho záchranu. Investor má v plánu na jeho místě postavit nákupní centrum. Proti tomu se ozvaly tisíce lidí a sepisují petici. Lidé chtějí, aby byl celý objekt multifunkční.

Zhruba sto padesát demonstrantů hlídaly desítky policistů. Pochod, který začal na hlavním vlakovém nádraží, končil u Domu kultury. Dům kultury, lidmi přezdívaný dům hrůzy u Radbůzy, má nahradit klasické nákupní centrum. Podle iniciativ, které jsou proti demolici, je další obchodní plocha ve středu města zbytečná. „Žádáme, aby byl objekt zrekonstruován, a ne zbourán,“ zdůrazňuje jeden z demonstrantů. „Představujeme si, že by v budoucnu Dům kultury sloužil občanům, nechceme pouze další obchodní centrum,“ uvádí Martin Marek ze sdružení Kultura (K). „Já bych zachoval alespoň tu hlavní stavbu, kde jsou cenné prostory,“ doplňuje architekt Zdeněk Lukeš.

Ani radnici však není osud Domu kultury lhostejný. Zastupitelé dokonce odhlasovali, že na další využití cenného místa v centru Plzně dohlédnou. „Je to nadstandardní postup, protože podobné kauzy obvykle zastupitelstvo neschvaluje,“ říká plzeňský primátor Martin Baxa.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Jenže Dům kultury patří soukromé firmě a je otázkou, nakolik mohou zastupitelé investorovi diktovat, co má postavit. Speciální skupina už určila základní podmínky. „Deset renomovaných architektů sestavilo pro investora jasné regulační podmínky. Ty mu budou předloženy a záleží na něm, jak se k tomu postaví. My z našich podmínek neustoupíme,“ slibuje náměstek plzeňského primátora Petr Rund. 

Vyjádření majitelů Domu kultury se České televizi získat nepodařilo.