Obec chce za kanály ručit muzeem

Jaroměřice nad Rokytnou – Jaroměřice nad Rokytnou chtějí dát do zástavy Muzeum Otokara Březiny. Musí totiž ručit za půjčku na kanalizaci, která se začala ve městě opravovat. Proti rozhodnutí se ale mezi lidmi zvedla vlna odporu. Muzeum Otokara Březiny totiž považují místní hned po zámku za největší chloubu a turistickou atrakci města. Že by se jeho budovou mělo ručit za kanály, to asi nejvíc rozzlobilo Společnost Otokara Březiny, která muzeum provozuje.

„Aby někdo jenom zapochyboval, že by muzeum padlo pro nějaké komerční akce a že by o něj město mělo přijít, to si nedovedu představit,“ tvrdí místopředsedkyně Březinovy společnosti Zora Ergensová. Podle jejího mínění se mělo hledat jiné řešení, pro zástavu by považovala za vhodnější třeba koupaliště. Zastupitel Miroslav Procházka (ODS) navíc varuje, že v minulosti došlo ke ztrátě velkého množství majetku města zástavou, šlo podle něj o městské lesy. „Někteří občané cítí, že by mohlo k něčemu takovému zase dojít, a samozřejmě teď se chtějí bránit,“ dodává.

Město ale ubezpečuje, že situace je úplně jiná, neručí se městským majetkem komerčnímu subjektu, ale Státnímu fondu životního prostředí. Ten totiž městu půjčí peníze na kanalizaci za velmi výhodných podmínek. „Tady je riziko nulové, je to víceméně formální záležitost. Kdyby se něco přihodilo, město má rezervy,“ uklidňuje starosta Jaroslav Soukup (ČSSD). Představitelé Jaroměřic přiznávají, že celou záležitost možná lidem špatně vysvětlili, a pokusí se to napravit. Navíc je možné, že nakonec budova muzea do zástavy vůbec nespadne a k zaručení úvěru postačí jiné dvě budovy.

Reprotáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)