Tornádo proběhlo po pardubických střechách

Pardubice - V pardubické místní části Staré Čívice dnes odpoledne řádilo tornádo. Poškodilo deset až patnáct rodinných domů, zaparkovaná auta a také dvě tovární haly v průmyslové zóně. V jedné z nich pracovalo asi 120 lidí. Zaměstnancům firmy ani lidem v okolí se nic nestalo. „Nemáme zprávy, že by tam někdo zůstal. Povolali jsme sanitky, vrtulník a postupně je propouštíme,“ řekl ředitel záchranné služby Pavel Svoboda.

Na tornádo upozornili záchranáře občané po páté hodině odpoledne. „Koukali jsme se s dcerou z okna, viděli jsme černý mrak, který se začal točit,“ popsal příchod tornáda majitel jednoho z poškozených rodinných domů Adolf Kroupa. Vichr odnesl domu střechu, ze zahrady odlétl nábytek. Muž odhadl škody na svém majetku na statisíce.

Podle prvních informací zůstali lidé pod střechou zasažené haly společnosti JTEKT. Zaměstnanci ale naštěstí stihli před větrnou smrští utéct ven. „Ti lidé se podruhé narodili, jsou vyděšení, ale šťastní, že to přečkali,“ řekl Svoboda.

Zasažené domy zkontroluje statik, záchranáři zatím zjišťují, zda v nich nikdo nezůstal. Odstraňování a sčítání škod potrvá zřejmě ještě několik dnů.