Zaměstnanci vagónky ve Studénce se bojí o práci

Studénka - Téměř čtyři stovky zaměstnanců vagónky MSV Metal Studénka mohou přijít o práci. Společnost je v insolvenčním řízení. Vedení firmy ale tvrdí, že zakázky má a žádné propouštění neplánuje. K insolvenčnímu návrhu a k případné reorganizaci se společnost vyjádří do konce června.

MSV Metal je jednou z nástupnických společností Vagónky Studénka. Pro železnici a další průmyslová odvětví stále vyrábí zejména výkovky a tažné háky. O jejím případném úpadku se rozhodne v červenci.

O zahájení insolvenčního řízení požádala leasingová společnost. Podle insolvenčního návrhu ji firma MSV Metal Studénka dluží přes 40 milionů korun. „Domáhala se zjištění úpadku dlužníka. Soud rozhodl o ustanovení předběžného správce, který bude dohlížet na hospodaření majetku dlužníka a rovněž dlužníka vyzval k vyjádření,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Böhmová. „Bohužel celosvětová hospodářská krize postihla tvrdě nákladní železniční průmysl, postihla skupinu, do které MSV Metal Studénka patří, postihla naše zákazníky a následně i tuto společnost,“ nevyvrací problémy ve firmě generální ředitel Peter Streber.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Leasingová společnost, která insolvenční návrh podala, žádá reorganizaci firmy. „Reorganizace fakticky znamená zachování provozu podniku, s věřiteli je dohodnutý způsob jejich postupného uspokojování s tím, že dojde například k odkladu splátek,“ vysvětlil insolvenční správce Ivo Šotek. Ve společnosti MSV Metal Studénka pracuje v současnosti přes 370 lidí. „Je to nepříjemná zpráva pro město Studénka. Uvidíme, co nejbližší dny přinesou, ovšem určitě by se uzavřením podniku zvýšila nezaměstnanost,“ vyjádřil se místostarosta Studénky Milan Stiller. Podle insolventního správce je ale ze strany společnosti eminentní zájem na tom, aby nedošlo k žádnému výpadku provozu. „Věříme, že se nám výrobu a zaměstnanost v této společnosti podaří udržet. V současnosti v souladu s výzvou soudu připravujeme podklady,“ potvrdil ředitel Streber.