Ústecký park přitahuje vyšetřovatele i vandaly

Ústí nad Labem - V městských sadech v Ústí nad Labem, za jejichž rekonstrukci zaplatila radnice třiaosmdesát milionů korun, je stále více stop po vandalech. Opoziční zastupitelé vyčítají vedení města nejen to, že je investice předražená a dala by se pořídit za půlku, ale i to, že ji teď neumí dostatečně ochránit. Škody v parku zatím nebijí do očí, tu a tam chybí opěradlo lavičky, ukradené plechy na vyhlídkách, fontány zdobí čmáranice. Podle kritiků radnice ale nejde o maličkosti, jedna lavička totiž stála padesát tisíc korun a kašna dokonce desetinásobek.

Opoziční kritici považují za klíčový problém parku již to, jak byl vymyšlen a kolik peněz stál. „Je příliš velký, je příliš drahý a nedá se střežit,“ soudí Miroslav Florian z ústecké pobočky Strany zelených. Mluvčí magistrátu Ivana Solničková ale tvrdí, že do parku chodí denně hlídky městské policie. „Máme tam kamerový systém, chodí tam i naši pracovníci. Město je přesvědčeno, že děláme, co můžeme,“ dodává. Městská policie navíc plánuje i noční bezpečnostní akce, park v poslední době kontrolují i hlídky Policie ČR.

Dalo by se říci, že policie vlastně střeží i důkazní materiály, které potřebuje pro své vyšetřování. Vyšetřovatelé totiž stále prověřují, zda při rekonstrukci sadů nedošlo k porušení zákona. Pochybnosti má i úřad regionální rady, která peníze z Bruselu rozděluje. Na úpravy sadů slíbila pětasedmdesát milionů korun. „Může dojít ke krácení dotace. Jasno by mělo být přibližně do čtrnácti dnů,“ řekla pro ČT mluvčí úřadu regionální rady Marcela Klíchová. Ústecká radnice zatím dostala ze slíbené dotace sedmadvacet milionů korun. Pokud zbytek peněz nepřijde, bude mít už tak zadlužené město vážné potíže.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)