Krnovští školáci si také zastávkovali, vadí jim auta u školy

Krnov – Zhruba 150 dětí blokovalo ráno dvě cesty kolem své školy na Janáčkově náměstí v Krnově. Nelíbí se jim, že řidiči ohrožují jejich bezpečnost a při parkování ničí trávník před školou. Děti se inspirovaly stávkou odborů z minulého týdne. Žáci si připravili transparenty s hesly Bezpečnost dětí nebo stop autům. Blokádu si odsouhlasili ve školním parlamentu.

„My už dva roky vnímáme situaci jako neúnosnou. Kolem školy, hlavně před osmou hodinou, je frekvence aut velmi vysoká a dětí se tu pohybuje 650,“ tvrdí ředitel školy na Janáčkově náměstí v Krnově Karel Handlíř. Dopravní komise před časem osadila ulice jednosměrnými značkami, které částečně situaci zlepšily, stávkující děti ale požadují víc.

Město jim zatím pomůže alespoň v záchraně zeleně a poskytne speciální kolíky, kterými se zanedlouho osadí trávník. Řidiči tam už pak nebudou moci zaparkovat. „Dále by děti upravily trávník a město by dodalo travní semeno,“ komentovala situaci vedoucí odboru Správy majetku města Krnova Lenka Andršová. Dopravní komise města Krnova se bude celým problémem zabývat na svém nejbližším zasedání, to proběhne v září.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Stávkující žáci ZŠ Janáčkovo náměstí v Krnově:

„Dnes jsme uspořádali stávku, protože tady auta jezdí, ohrožují naši bezpečnost a ničí okolní prostředí školy.“

„Už jsme jim před dávnou dobou dávali lístečky, kde bylo napsáno, aby zde nejezdili, že děti prosí. Dělali jsme i anketu, ale rodiče nás ignorují stále.“

„Když jsme stáli na ulici, tak si jeden pán ťukal na hlavu, co to má být. Ale jinak nás všichni chápali.“