Složit účty za vedení liberecké nemocnice už požadují i zaměstnanci

Liberec – V liberecké krajské nemocnici dnes přes pět stovek zaměstnanců podpořilo schůzi odborů, které žádají vyšetřování údajně špatného hospodaření nemocnice. S obviněním přišla nedávno odvolaná ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová, podle níž kvůli vedení klesá ekonomická kondice nemocnice. Vedení ale tvrdí, že krajské zdravotnické zařízení je v dobré kondici a že je křivá obvinění jen poškozují.

Petice odborů požaduje vysvětlení údajně nestandardních kroků managementu a hospodaření nemocnice. Vedení podle nich obavy zatím zlehčovalo a nerozptýlilo. „Rádi bychom slyšeli validní výstup, to znamená bod po bodu, co se zakládá na pravdě a co ne,“ prohlásil pro ČT předseda nemocniční odborové organizace Dušan Morman.

Náměstek primátorky Liberce (Liberec občanům) a člen dozorčí rady nemocnice Kamil Jan Svoboda:

„Ta obvinění jsou v mnoha bodech velmi závažná a já samozřejmě budu požadovat to, co požaduje text petice. To znamená vysvětlení.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle bývalé místopředsedkyně představenstva Danky Kaššovicové vede management nemocnici nehospodárně a nekompetentně. Mezi takové kroky prý patří to, že servisní organizace Neli servis zaměstnala manažera, kterému proplácí desetitisícové falešné cestovní náhrady. Vedení podle ní nemá představu o směřování nemocnice: „Tomu se nevěnovali a nebo jen okrajově, a tedy velmi neprofesionálně. Spíše se věnovali byznysu, abych to slušně nazvala.“

Předseda představenstva Zdeněk Konrád považuje situaci v nemocnici za dobrou. „Všichni obdrželi svoji výplatu, na účtech máme dostatečné množství finančních prostředků, máme dostatečný cash-flow,“ prohlásil pro ČT. Vedení nemocnice obvinění odmítá jako nepodložená a tvrdí, že nemocnici poškozují. Zatím ale reagovalo jen výzvou členovi dozorčí rady nemocnice Janu Raisovi, který se k výtkám připojil, aby z nemocnice odešel.