Po bouři zhasla města a zastavily se vlaky

Karlovy Vary/Ústí nad Labem – Prudké lokální bouřky, které odpoledne a večer zasáhly řadu míst v republice, způsobily vážné komplikace na západě a severu Čech. V Karlovarském kraji zůstaly některé oblasti bez elektrického proudu, většinu dodávek už se energetikům podařilo obnovit, místy ale výpadky stále trvají. Na východě Čech nebo v Ústeckém kraji mělo počasí neblahý vliv na dopravu. Bouře potrhala trakční vedení a zastavila provoz na hlavní pražsko-děčínské železniční trati nedaleko Bohušovic nad Ohří.

Energetikům se v Karlovarském kraji podařilo před osmou hodinou obnovit dodávky proudu na většinu míst. „Máme tři výpadky na vysokém napětí a několik desítek lokálních. Ale mělo by jít o výpadky pouze v koncových částech rozvodu, například jedna ulice a podobně. Větší plošné výpadky už hlášeny nemáme,“ uvedl mluvčí ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka. Když ale živel odešel, byla potmě i velká města regionu. Chebské kavárny svítily podle mluvčí radnice Martiny Kuželové pouze svíčkami. Příhraniční město bylo bez proudu asi hodinu.

Po bouři měli pohotovost kromě energetiků také hasiči. Museli odstraňovat popadané stromy. Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal řekl, že se největší nápor bouře odehrál na Chebsku. „Vyjížděli jsme ale i ke dvěma uvíznutým výtahům, zřejmě kvůli výpadku elektřiny,“ podotkl.

Mladík přežil zásah bleskem

Počasí přispělo i k několika zraněním. Živ vyvázl po zásahu bleskem čtrnáctiletý mladík z Teplé. „Schoval se při bouřce pod stromem, do kterého asi udeřil blesk. Mladík ale byl jen otřesený a promrzlý. Při našem zásahu se z něj ještě kouřilo, ale byl při vědomí. Ošetřili jsme ho a převezli na chirurgii. Měl štěstí, podruhé se narodil,“ popsal mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Hutta.

Hůře skončila spolujezdkyně v osobním autu, které spadlo z karlovarského průtahu na silnici, která vede pod ním. Utrpěla středně těžké zranění.

Bouřka potrhala troleje, vlaky stály i dvě hodiny

Naplno pocítil podvečerní bouře také Ústecký kraj, počasí ho částečně ochromilo. Mezi Hrobcemi a Bohušovicemi nad Ohří na hlavním železničním tahu z Prahy do Ústí nad Labem, Děčína a Drážďan se musely zastavit vlaky, v úseku bylo poškozeno trakční vedení. Až kolem deváté hodiny večer se mohly spoje opět rozjet, například spoj Eurocity z německého Binzu do Brna ale nabral téměř tříhodinové zpoždění.

Železničáři se museli potýkat s obdobnými poruchami i jinde. Omezen byl provoz na vytížené trati Praha–Kolín, kde železničáři rovněž museli opravovat trolej. V úseku Přelouč-Řečany nad labem se ještě ve 23:00 jezdilo po jedné koleji. Na Benešovsku zase večer nefungovalo zabezpečovací zařízení. I zde vlaky v pozdních večerních hodinách nabíraly až hodinová zpoždění.

  • Následky bouřky na Chebsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2662/266145.jpg
  • Bouřkový mrak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2662/266147.jpg