Domy válečných odbojářů mohou být časovaná bomba

Letovice - Výbuch, který před měsícem otřásl Letovicemi, nemusel být poslední. Česká televize od historiků a pamětníků zjistila, že partyzánská skupina během druhé světové války schovala v tamním okolí před Němci více trhaviny. Starosta Letovic proto doporučuje potomkům členů odboje, aby si nechali prohlédnout své domy. Následující reportáž je taky pozvánkou k pořadu Týden v regionech, který vysíláme v sobotu ve 12 hodin na jedničce.

Exploze výbušniny, k níž došlo před necelým měsícem při rekonstrukci rodinného domku v Letovicích, vážně zranila devatenáctiletého mladíka, když mu vybuchla pod rukama. Zdravotní stav mladého muže se konečně začíná zlepšovat. Lékaři z FN v Brně ho učí znovu chodit, zatím ale stále nevidí.

Výbušnina byla v domě podle všeho ukryta 68 let. Během druhé světové války si ji tam zřejmě schoval syn tehdejšího majitele domu Vladimír Doležal, když utíkal před německým gestapem. „Já jen s hrůzou trnu, aby nebylo v dalších rodinných domcích něco takového schované,“ řekl pro ČT letovický starosta Vladimír Stejskal (ODS).

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová:

„Pokud tamní obyvatelé naleznou nějaký podezřelý předmět, doporučujeme jim, aby se ho nedotýkali a ihned se obrátili na policii, která ho odborným způsobem zajistí a zlikviduje.“

Místní pamětníci oprávněnost starostových obav potvrzují. U nedalekých Vanovic stojí památník, který dokazuje, že v okolí působila početná partyzánská skupina. Kromě Vladimíra Doležala představuje dalších 18 lidí. Než je Němci pozatýkali, měli členové odboje stihnout odnést z bunkru v lesích nastřádanou munici a trhaviny. Bývalá ředitelka Městského kulturního střediska Marie Synková nevylučuje možnost, že jsou ještě výbušniny někde schované. „Ale to si s sebou vzali ti umučení do hrobu,“ dodává.

Exploze válečných trhavin tak může hrozit kromě Letovic ještě v sousedních Vanovicích. Také odtud totiž partyzáni pocházeli. Starosta Stejskal doporučuje lidem, kteří mají sebemenší podezření, aby své rodinné domy nechali důkladně prohlédnout.