Zastupitelstvo Hřenska má svázané ruce, čeká na verdikt soudu

Hřensko – Ústavní soud (ÚS) už dříve rozhodl, že ústečtí soudci budou muset znovu prozkoumat platnost voleb v Hřensku. Stížnost občanských demokratů na jejich průběh původně zamítli, podle ÚS ale nedostatečně zkoumali vztah k obci ze strany lidí, kteří se do Hřenska přihlásili k trvalému pobytu těsně před volbami. Proto bude muset ústecký soud předvolat kolem 70 svědků, a než rozhodne, chod obecní správy zůstane do jisté míry ochromen.

„Je to pro nás špatná zpráva, protože se zastavuje částečně život obce,“ reagoval na vidinu vleklého soudního šetření starosta Hřenska Josef Černý (Nez). Hřensko bude do rozhodnutí podle něj nesvéprávnou obcí. Starosta totiž vychází z výkladu ministerstva vnitra, které hovoří o tom, že dokud soud nerozhodne o platnosti voleb, nemají zastupitelé o ničem hlasovat. „Nedoporučujeme svolávat zasedání a rozhodovat o velmi důležitých věcech,“ potvrzuje mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Obec poničená povodní a ohrožovaná padajícími skalami tak nemůže investovat, žádat o dotace, prodávat ani kupovat. Nad tím ale kroutí hlavou někteří zastupitelé. „Můj názor je zcela opačný. Já se domnívám, že do doby pravomocného rozhodnutí soudu se zastupitelstvo může scházet, může přijímat pravomocná rozhodnutí a nakládat s majetkem,“ představuje svůj pohled člen zastupitelstva Milan Franc (ODS).

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Pokud navíc soud prohlásí volby v Hřensku za neplatné, potrvá bezvládí i nadále až do chvíle, kdy na své místo usedne zastupitelstvo zvolené v opakovaném hlasovaní. To se může povést do konce letošního roku, ale také nemusí.