Povodí Ohře zdražuje stavbu čističek, tvrdí vodárny

Karlovy Vary – Zástupci vodáren v západních Čechách si stěžují na přísná kritéria Povodí Ohře na čistotu odpadních vod. Zbytečně se tak podle nich prodražuje stavba čistíren - údajně až o desítky milionů korun. Soud dal už v jednom ze sporů vodárnám za pravdu. Problém chce řešit i ministerstvo životního prostředí, definitivní stanovisko by mohlo vydat do konce srpna.

Vyžadovat dodržování přísných norem na stavby čističek odpadních vod nutí vodohospodáře zákon. Pokud by totiž souhlasili se změkčenými limity, čističky by vyráběly vodu horší kvality. Vedení vodáren se ale při svých žádostech opírá o novelu nařízení vlády, která povoluje vypouštět vodu „špinavější“.

Kvůli nejednoznačnosti a odlišnému výkladu nařízení poté vznikají spory. Evidentní je to při posuzování staveb čističek Boží Dar a Kyselka. Vodárny žádaly o benevolentnější limity, úřady ale pokaždé rozhodly jinak. V případě Kyselky dal karlovarský vodoprávní úřad za pravdu Povodí Ohře, v případě Božího Daru sousední vodoprávní úřad v Ostrově naopak podpořil stanovisko vodáren. Zástupcům povodí nepomohlo ani odvolání.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ušetřit se mohou desítky milionů

Stavaři upozorňují, že mírnější limity znamenají úspory při stavbě čistíren. Vodárny odhadují, že jen v Karlovarském kraji by obce ušetřily desítky milionů korun. Karlovarská vodárna je přesvědčena, že nový výklad je jednoznačný, úspory mají přednost. Povodí by ho proto mělo být schopno přijmout. A pokud ne, měla by se změnit legislativa, soudí náměstek ředitele Zdeněk Frček.

Ministerstvo zemědělství, které je hlavním gestorem v oblasti vodohospodářství, přitom upozorňuje, že měnit zákony není nutné. „Ministerstvo životního prostřední připravuje metodický pokyn, kde by se to mělo sjednotit tak, aby nedocházelo k rozdílným výkladům,“ poznamenal Aleš Kendík z rezortu zemědělství.

  • Čistička odpadních vod autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2668/266705.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2668/266706.jpg