V Hradci vypustili do přírody vzácné rarohy

Hradec Králové – Po několika týdnech příprav vypustili lesníci v Hradci Králové do volné přírody čtyři vzácné rarohy velké. Vybrali geneticky čisté jedince, klec umístili na jeden z vysílačů a teprve potom vzácné dravce pustili na svobodu. Lesníci je budou ještě několik dní dokrmovat, dokud se zcela neosamostatní. Klec na vysílači jim bude sloužit jako dočasné hnízdo. I přes veškeré úsilí se populaci tohoto dravce nedaří zvyšovat, v Česku žije asi jen patnáct párů.

Raroh velký je kriticky ohroženým druhem, většina těchto dravců nepřežije ani první rok svého života. „Úmrtnost i při přirozeném způsobu hnízdění je obrovská. Dosahuje možná až osmdesáti procent,“ říká lesník a sokolník Petr Volánek. Lesníci však svůj boj nevzdávají, dravce zachraňují v rámci speciálního programu už přes 15 let. Podle slov mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka vypustili od roku 1995 v rámci sokolího programu asi padesát sokolovitých dravců, z toho zhruba polovinu rarohů velkých.

Každý vypuštěný jedinec má čip, ze kterého potom sokolníci získávají potřebné informace o zranění nebo úhynu. Vypuštěné dravce také sledují vysílačkami a mapují jejich migraci. „Rarozi na rozdíl od sokolů mnohem více migrují na mnohem větší vzdálenosti,“ dodává Petr Volánek. Nejvíce rarohů se podle dostupných informací vyskytuje na jižní Moravě.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)